Siivous- ja saneerausyritysten tiedoissa puutteita

Osa yrityksistä on toiminut vastuullisesti, mutta osa markkinoi myrkyllisiksi epäiltyjä desinfiointituotteita edelleen.

Kotimaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti marraskuun lopussa, että EU kieltää PHMG- ja Akacid-yhdisteitä sisältävien desinfinointiaineiden käytön kokonaan helmikuun alusta 2013.

Osa siivous- ja saneerausyrityksistä on jo lopettanut vaaralliseksi todettujen desinfiointiaineiden käytön.

Osa kemiallisia desinfiointeja myyvistä yrityksistä mainostaa kuitenkin käytöstä poistettavia tuotteita vielä laajasti. Tiedotteita ei näy, vaikka lopullinen käyttökielto tulee voimaan parin viikon kuluttua.

Erään yrityksen mukaan tuote sopii erinomaisesti kohteisiin, "joiden läheisyydessä oleillaan desinfiointikäsittelyjen aikana". Muutenkin mainoksissa vilahtavat sanat "ympäristöystävällinen" ja "tutkittu".

Joiltakin sivuilta linkkejä on poistettu tai "verkkokauppa suljettu muuton vuoksi". Eräs yritys poisti tuotteita verkkomyynnistä sen jälkeen, kun Ylen toimittaja soitti ja kysyi asiasta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on huolissaan siitä, että yritysten tiedoissa on aukkoja.

- Kemikaaliasiat ovat sellaisia, että varsinkin pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on vaikeuksia pysyä tietojen kanssa ajan tasalla, johtaja Esa Nikunen Tukesista sanoo.

Homepesubisnes tuskin loppuu Suomessa, koska aineita korvataan toisilla. Sallittuja ovat esimerkiksi vetyperoksidi- ja otsonikäsittelyt.