Yle-vero ei vauhdita telkkarikauppaa

Yle-vero on saanut televisiottomat taloudet harkitsemaan television ostamista. Ainakaan vielä kodinelektroniikkaliikkeissä ei ole nähty suurta ostoryntäystä veron vuoksi.

Kotimaa
Kaksi taulutelevisiota kaupan hyllyssä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Kotekin eli Kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumin puheenjohtaja Markus Nummisalo sanoo, että ostokäyttäytymisessä ei juuri ole havaittavissa veron vaikutuksia, näin ainakin myyntitilastoista saatujen ennakkotietojen mukaan.

- Televisiomyynti on ollut aika samanlaista verrattuna viime vuodenvaihteeseen, kertoo Nummisalo.

Nummisalon mukaan alalla oltiin enemmän huolissaan arvonlisäverokannan nousun vaikutuksista kuin Yle-verosta. Alv-korotuksen vaikutukset eivät kuitenkaan ole näkyneet vähittäismyynnissä, sanoo Nummisalo.

Liikkeissä lähinnä yksittäisiä veron innoittamia

Mistään ostoryntäyksestä ei ainakaan kantahämäläisistä kodinkoneliikkeistä kerrota. Esimerkiksi Riihimäen Prismassa ei tällaisia myyntipiikkihavaintoja ole tehty ja muuallakin on ollut kyse lähinnä yksittäisistä asiakkaista.

Tavaratalopäällikkö Juha Myllylä Forssan Gigantista kertoo, että Yle-vero ei ole aiheuttanut myyntipiikkiä.

- Tv-myynti on kasvanut aika tasaisesti koko vuoden ajan. Kotitalouksiin hankitaan useampia televisiovastaanottimia, lapsille ja makuuhuoneisiin ja sellaista.

- Varmasti yksittäisiä tapauksia tulee, mutta en lähtisi sanomaan, että se kasvua televisiomyyntiin aiheuttaisi tällä hetkellä, sanoo Myllylä.

Myllylän mukaan perinteinen 32-tuumainen on jo jäämässä kakkostelkkarin rooliin, myydyimmät koot ovat 40 tuumasta ylöspäin.

Myymäläpäällikkö Markku Mattila Hämeenlinnan Expertiltä vahvistaa, että asiakkaat hankkivat nyt etupäässä keskihintaa kalliimpia, isoja televisioita.

- Ihan normaaliin tahtiin on myyty, ja muutamia asiakkaita on tullut, jotka ovat ostaneet television ihan sen takia, että kun siitä joutuu joka tapauksessa maksamaan, katsoi tai ei.