1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Paras lumiveistos on "Ihan hanurista"

Tarkoitus on saada katsojien naamalle hymy, kertoo konkariveistäjä Veijo Oinonen. Hän kuuluu kouvolaiseen joukkueeseen, joka nappasi viikonloppuna kultaa Kemissä lumenveiston SM-kisojen taidesarjassa.

Kuva: Veijo Oinonen

Kemissä pidettiin viikonloppuna lumenveiston SM-kilpailut, jossa taidesarjan voiton vei kouvolalainen mieskolmikko: Pertti Selin, Kari Laitinen ja Veijo Oinonen. Kisan teemana oli pelit, jota joukkue lähestyi aika erikoisesta kulmasta.

- Pähkäilin teemaa aika pitkään. Yleensä yritän näillä veistoksilla saada katsojan hyvälle mielelle. Siihen pyrin nytkin, selvittää Veijo Oinonen.

- Tässä pelkkä nimi saa katsojat ihmettelemään, että mitähän veistos mahtaa esittää. Ja kun veistoksen näkee, tajuaa mistä on kysymys. Kun katsojan naamalle ilmestyy hymy, silloin tietää onnistuneensa.

Joukkueen teos kantaa nimeä "Ihan hanurista" ja veistos kuvaa miestä, joka soittaa hanuria.

- Pelit-teema löytyy miehen sylistä, siinä se peli on! nauraa Oinonen.

Taidesarjassa teoksissa on hyvin pikkutarkkoja yksityiskohtia, niin tässäkin. Teoksessa hanurista lähtee nuottiviivasto ja jos musiikkia tuntee, niin huomaa, että kappale on "Kuolleet lehdet". Tähän liittyen teoksessa on maassa myös muutama kuollut lehti.

30 vuoden kokemus ja useita mitaleita

Veijo Oinonen ei ole mikään aloittelija lumenveistossa. Hän aloitti harrastuksen 30 vuotta sitten ja taskussa on seitsemän Suomen mestaruutta, neljä hopeaa ja kolmisen pronssia. Hänen lisäkseen Kouvolan seudulla on runsaasti lajin harrastajia.

- Aikoinaan Kouvolan seudulla järjestettiin paljon aluekilpailuja. Sitä kautta laji kehittyi, ja siksi täältä löytyy paljon hyviä lumenveistäjiä, selvittää Oinonen.

- Kokeilunhalu ja rohkeus, niiden avulla taito kehittyy. Ja pitkäjänteinen työ, siitä se lähtee.

Ensimmäiset 20 vuotta Veijo Oinonen osallistui kisoissa toimintasarjaan. Sarjan teoksissa pitää ottaa huomioon lasten leikittävyys.

- Se on aika vaativaa, koska teos pitää saada kauniiksi, mutta myös kestäväksi ja turvalliseksi.

- Viime 10 vuotta olen osallistunut taidesarjaan. Siinä saa tehdä pikkutarkkaa näperrystä, ja niistähän ne pisteet viime kädessä otetaan. Yleisö pääsee ihmettelemään voiko lumesta saada noin tarkkaa ja noin hienoa.

Suuntana Sapporo

Kouvolan mieskolmikko suuntaa helmikuussa Japaniin, Sapporon kansainvälisiin kisoihin. Siellä Iceman Team ei tee hanuristia vaan viime vuoden voittoteoksensa "Kuuletko soiton".

- Teoksessa heinäsirkka on mansikan lehdellä. Meille oli yllätys, että Japanissa heinäsirkka on onnen symboli. Toivon mukaan se siivittää siellä hyviin suorituksiin ja hyviin tuloksiin, tuumailee Veijo Oinonen.