Laitoksiaan uusineen Venäjän sähkön vienti Suomeen romahti

Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen on vähentynyt. Venäjällä muutokseen ei ole varauduttu.

Kotimaa

Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen on ensimmäisen kerran vähentynyt. Tilastokeskuksen mukaan sähkön tuonti putosi viime vuonna 60 prosenttia edellisvuodesta. Syynä on pääasiassa se, että Suomi sai viime vuonna halvempaa, vesivoimalla tuotettua sähköä Pohjoismaista.

Viime vuosi oli Venäjän suurimpiin kuuluvalle sähköntuottajalle Inter RAOlle iso pettymys. Pietarin luoteisen voimalaitoksen ykkösyksikön kautta kulki Suomeen ennätyksellisen vähän sähköä.

- Suomella oli käytettävissään niin paljon vesivoimaa, että sähkön hinta aleni verrattuna Venäjällä tuotettuun, selittää Inter RAOn investointijohtaja Ilnar Mirsijapov.

Tilanne on uusi, sillä viime vuoteen asti Venäjän sähkö kulki Suomeen tasaisena virtana niin, että se kattoi yli 10 prosenttia kulutuksesta. Viime vuonna määrä putosi 11 terawattitunnista neljään. Venäjällä laskuun ei osattu varautua.

- Valitettavasti asia on näin, myöntää Mirsijapov.

Vientitulot tärkeitä energia-alan kehittämiselle

Mirsijapov uskoo, että tilanne muuttuu tänä vuonna. Sähkön tuonnista ja viennistä lähes yksinään Venäjällä vastaava Inter RAO tarvitsee vientituloja kipeästi sähköntuotannon kehittämiseen. Venäjällä on viime vuosina viety läpi mittava sähkömarkkinoiden uudistus, joka on merkinnyt kilpailun kiristymistä. Rahaa on tarvittu muun muassa vanhojen voimalaitosten ja sähköverkkojen uudistamiseen, mutta työtä hidastaa talouskasvun hyytyminen.

- Olemme tehneet supermoderneja laitoksia, niissä tuotettu sähkö on jopa ekologisempaa kuin Suomessa tuotettu, sanoo Mirsijapov.

Olemme tehneet supermoderneja laitoksia, niissä tuotettu sähkö on jopa ekologisempaa kuin Suomessa tuotettu.

Ilnar Mirsijapov

Laadun kehuminen ei kuitenkaan välttämättä riitä, sillä ratkaisevaa vapaassa kilpailussa on hinta. Halvempi Suomen sähkö voi olla tulevaisuudessa kannattavampi vaihtoehto myös venäläisille.

- Olemme tuontiin valmiita, jos se on kannattavaa, vakuuttaa Inter RAO:n investointijohtaja Ilnar Mirsijapov.