Missikisojen glamour puree yhä

Miss Suomi-kisojen arvostus on ehkä kokenut inflaation, mutta turha luulla, että missikisat yleensä olisivat menettäneet tenhovoimansa Suomen kamaralla. Maassamme on kokonainen viidakko erilaisia pieniä ja vähän vielä pienempiä missimittelöitä.

Kotimaa
Miss Mikkeli 2013 kisan voittajakolmikko Riina Engström, Minna Nevanoja ja Marika Hongisto
Juho Liukkonen / Yle

- Toivotetaan lavalle ensimmäinen ihana tyttö. Marikalla on pituutta 175 senttimetriä ja painoa 58 kiloa, kuuluttaa mallitoimisto Facemakerin yrittäjä Johanna Loiri kauppakeskus Stellassa Mikkelissä lauantai-päivänä. Lavalla pyörähtelee niukkoihin jumppa-asuihin puettuja kaunokaisia, osalla mallin elkeet hyvin hallussaan ja osa vähän epävarmemmin. Meneillään on Miss Mikkelin lämmittelykierros ennen varsinaista kisaa.

Miss Mikkeli 2013 Minna Nevanoja
Miss Mikkeli 2013 Minna NevanojaJuho Liukkonen / Yle

Miss Mikkeli on tyypillinen pikkukaupungin kauneusmittelö. Kisoja riittää Suomen maassa, esimerkiksi Mikkelissä kisataan kauneudesta kahteen otteeseen: viime viikonloppuna valittiin Miss Mikkeli ja ensi viikonloppuna valitaan Mikkelin Neito.

- Minut yllytettiin tähän mukaan. Mutta suurin syy oli se, että tahtoisin toimia Mikkelin kasvoina edustustilaisuuksissa ja sellaisissa, se olisi hieno kunnia, kun olen koko elämäni täällä asunut, osallistumisensa syitä kuvailee lauantai-iltana Miss Mikkeliksi valittu Minna Nevanoja.

Missibisnes pyörii sponsorirahalla

Missikisoja pyörittävät muun muassa kauneushoitolat, kampaamot ja mallitoimistot. Järjestäjän tulovirta koostuu milloin minkäkinlaisista sopimuksista. Esimerkiksi Miss Mikkeli 2013 - kisan tulot tulivat kouvolalaiselle mallitoimistolle pääasiassa tapahtuman ravintolaansa ostaneelta Osuuskauppa Suur-Savolta sekä kauppakeskus Stellalta.

- Näissä tapahtumissa on yleisöä yleensä niin paljon, että ravintoloissa ihmiset nousee pöydille

En tiedä yhtäkään miestä, jota ei kiinnosta kaunis nainen. Tämä kulttuuri ei varmaan katoa ikinä.

Missikisajärjestäjä Johanna Loiri

nähdäkseen lavalle. Pienissä kisoissa on se etu, että jo pelkästään kilpailijoiden kaverit ja kavereiden kaverit täyttävät ravintolan, Miss Mikkeli-kisan järjestäjä Johanna Loiri sanoo.

Useimmiten kauneuskisojen taustalla ovat erilaiset sponsorisopimukset, eikä suurin osa pikkukisojen järjestäjistä ole suurten rahojen toivossa.

- Meillä on mikkeliläisiä yrityksiä todella paljon tässä mukana ja sen myötä olemme saaneet palkintoja ja tukea. Meillä ei tässä niin sanotusti se iso raha liiku, Mikkelin Neito-kisan järjestäjä Nina Tiusanen sanoo.

Kauneus ja paljas pinta kelpaavat yrityskuvan kohottajiksi

Missikisojen imago kestää hyvin aikaa ainakin sponsorieuroista päätellen. Yritykset pitävät missi-imagoa sen verran houkuttelevana, että esimerkiksi Miss Mikkeli sai tänä vuonna kaikkien aikojen huippupalkinnot.

- Thaimaan matkaa, työmahdollisuuksia, lahjakortteja, tuotteita, varmaan aika paljon kaikkea. Toivottavasti uusia mahdollisuuksia. Ensi kuussa reissuun, tuore Miss Mikkeli hihkuu.

Miss Mikkeli-kisan ehdokkaat esittäytymässä kauppakeskus Stellassa
Juho Liukkonen / Yle

Loirin mukaan sponsoreita on helppo saada, jos tapahtumalla on selkeä tavoite.

- Löytyy, todella helposti, jos on joku syy järjestää eli voittajalle on selkeä tilaus, kuten maakunnallisilla kauneuskilpailuilla. Tyttöä pystytään hyödyntämään kauppakeskuksen tapahtumissa, urheilutapahtumissa, ihan missä vaan.

- Naiskauneus on aina sellainen juttu, että se ei kuole koskaan. Kun uimapukumuoti muuttui ja alettiin käyttämään pikkusen paljastavampia vaatteita, niin noh...mä en tiedä yhtäkään miestä, jota ei kiinnosta kaunis nainen. Tämä kulttuuri ei varmaan katoa ikinä, Miss Mikkelin-kisan järjestäjä Johanna Loiri sanoo.

Missille kisat eivät ole rahasampo

Lööpeistä tunnettu tosiasia on, ettei missiksi tulo takaa voittajalle toimeentuloa. Mikkelin Neito-kilpailun järjestäjä Nina Tiusanen on itse parin vuoden takainen Miss Mikkeli ja tuntee karun todellisuuden.

- Sain yhden työkeikan kilpailun kautta ja loput järjestin itse itselleni. Mikkelin Neidolle on luvassa jo nyt paljon töitä, Tiusanen lupaa.

Moni toivoo pikkukisojen olevan ponnahduslauta laajempaan tietoisuuteen ja esimerkiksi mallin töihin. Pikkukisoissa osallistujista osa on paikkakunnalta toiselle kisoissa kiertäviä konkareita hakemassa nimeä itselleen. Osa on ensikertalaisia, kavereiden mukaan yllyttämiä kokeilijoita, kuten Minna Nevanoja.

- En jatkossa enää lähde kisoihin, kertaluontoinen kokeilu riittää. Missikisat ei ole mun juttu. Hienoa olla mikkelin missi, Nevanoja toteaa.