Harvinaisen paha savusumu riivaa Pekingiä

Ennätyksellisen paha savusumu vaivaa Kiinaa. Tilanne on äitynyt niin pahaksi, että viranomaiset ovat määränneet tuotantolaitoksia leikkaamaan päästöjään.

Ulkomaat

Historiallisen paha savusumu vaivaa Kiinan pääkaupunkia Pekingiä. Viime lauantaina tilanne oli niin huono, että ilmansaasteiden määrää mittaava indeksi loppui kesken. Tilanteen ennakoidaan helpottavan aikaisintaan tiistaina.

Koulut ovat pitäneet oppilaita sisätiloissa, ja hengityssuojaimet on myyty loppuun useista apteekeista. Lisäksi sairaaloista on ilmoitettu, että hengitysvaikeuksista kärsivien potilaiden määrä on kasvanut noin viidenneksen.

Viranomaiset ovat yrittäneet helpottaa tilannetta pakottamalla tehtaan leikkaamaan tuotantoaan ja siten vähentämään saastepäästöjä. Lisäksi rakennustyömailla on suihkutettu vettä, jotta työmaiden pöly ja tomu eivät nousisi ilmaan pahentamaan tilannetta entisestään.

Pienhiukkasten määrä on suurin Pekingissä koskaan mitattu, tosin viranomaiset ovat kertoneet mittaustuloksista julkisesti vasta viime vuoden alusta lähtien. Viranomaiset joutuivat antamaan periksi maan kasvavalle keskiluokalle, jonka ympäristötietoisuus on lisääntynyt.

Ilmansaasteet ovat merkittävä ongelma Kiinassa. Maan nopea teollistuminen, riippuvuus hiilivoimasta, ajoneuvojen määrän räjähdysmäinen kasvu ja piittaamattomuus ympäristölainsäädännöstä ovat heikentäneen ilmanlaatua Kiinan kaupungeissa.

Ilmanlaatu on heikoimmillaan talvisin, koska esimerkiksi lämmityksen vuoksi. Kasvanut energiantarve katetaan lisäämällä hiilen polttoa.

Lähteet: AP