1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aulis Rytkönen

Aulis kuskaa neljää tuhatta kirjaa

Karttulan jalkapalloihmeen Aulis Rytkösen mukaan nimetty Kuopion kaupungin uusi kirjastoauto lähtee liikkeelle huomenna.

Aulis Rytkönen
Kuopin kaupunginkirjaston edessä on pysäköitynä kirjastoauto. Kuopion kaupungin uusi kirjastoauto Aulis on valmiina palvelemaan kirjaston asiakkaita.
Kuopion kaupungin uusi kirjastoauto Aulis on valmiina matkaan.Karri Laihonen / Yle

Kuopion kaupunki on saanut uuden kirjastoauton. Aulikseksi ristitty auto korvaa pitkään palvelleen kirjastoauto Oskarin.

Auto on nimetty legendaarisen jalkapalloilijan Aulis Rytkösen mukaan. Rytkönen oli ensimmäinen suomalainen ammattilaispelaaja ulkomailla. Uuden auton nimellä on myös toinenkin merkitys.

- Uuden kirjastoauton tavoitteena on palvella asiakkaita mahdollisimman auliisti, valottaa Kuopion kaupungin kirjaston auto-osaston johtaja Arja Anttila.

Auliksen mukana kulkee yli 4000 kirjaa. Sen lisäksi lainausvalikoimasta löytyy lehtiä sekä cd- ja dvd-levyjä.

Reittejä tulee lisää

Uusi kirjastoauto lähtee reitille tiistaina 15. päivä tammikuuta. Aulis ajaa viitenä päivänä viikossa hoitaen kirjastopalveluja maaseutualueella sekä kouluilla ja päiväkodeilla lähinnä entisen Karttulan kunnan alueella. Lisäksi autolle tulee uusia pysäkkejä kirjastoauto Elinan reiteiltä Sotkaniemen suunnalta sekä Vehmasmäestä ja Hiltulanlahdesta.

Elinalle siirtyy myös uusia pysäkkejä. Auto kiertää jatkossa Saaristokaupungissa maanantai- ja torstai-iltaisin sekä Pappilanmäellä torstai-iltapäivisin.

Iso investointi

Kokonaisuudessaan uuden kirjastoauton kustannusarvio oli 290 000 euroa. Tästä valtionavustuksen osuus oli 110 000 euroa. Anttila näkee investoinnin kuitenkin välttämättömänä.

- Kirjastoauto on todella tarpeellinen. Sen näkee jo pelkästään lainausluvuista. Elinasta lainattiin viime vuonna 138 000 kertaa ja Aulista edeltäneestä Oskaristakin lainattiin 22 000 kertaa, vaikka se ajoi vain parina päivänä viikossa, Anttila perustelee.

Lue seuraavaksi