1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tutkimusprofessori Pantzar: Sailaksen säästöpuheet "melkein vastuuttomia"

Puheet valtion menojen leikkauksista saavat jotkut asiantuntijat varpailleen. Hallituksen on määrä helmi-maaliskuun vaiheessa puolivälin tarkastelussaan pohtia tulevaa taloustilannetta. Aiheesta lisää: MOT, TV1 klo 20.00.

Kuva: Yle

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Mika Pantzar ihmettelee valtiosihteeri Raimo Sailaksen vaatimuksia valtion menojen leikkauksista.

Sailas vaati viime vuoden lopulla Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikoilta nopeita päätöksiä uusista säästöistä.

- Sailasta pidetään vastuullisena puhujana. Mielestäni tuo on melkein vastuutonta puhetta, Pantzar sanoo maanantai-illan MOT:ssa.

Uudet leikkaukset esillä helmi-maaliskuussa

Jyrki Kataisen (kok) hallitus kokoontuu helmi–maaliskuun vaihteessa niin kutsuttuun puolivälitarkasteluun, jossa uudet leikkaukset todennäköisesti nousevat esiin.

Suomen valtiontalous on kuitenkin kohtuullisen vahvassa kunnossa. Julkisen talouden vuotuinen alijäämä pienenee, ja velkakin kasvaa vain maltillista vauhtia.

Teollisuusmaiden järjestö OECD on yleensä varoitellut Suomea velkaantumisesta, mutta nyt järjestö päinvastoin varoittaa maata liiallisesta talouskurista. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kehuu Suomen jo tekemiä sopeutustoimia.

- Silloin, jos näyttää, että taloudessa menee vieläkin huonommin kuin on kuviteltu, ei ainakaan pitäisi tehdä nopeita säästöjä. Silloin pitäisi miettiä, voidaanko tätä väliaikaista kuoppaa jollain lailla täyttää, Pantzar sanoo.

Myös VATT:n Vartiainen toppuuttelee

Myös valtiovarainministeriön alaisen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen toppuuttelee velkavaroitteluita.

- Suomen lähtökohtatilanne on erinomainen, lähes yhtä hyvä kuin muissa pohjoismaissa. Koska monet valtiontaloudet ovat kriisissä, tällaiset vahvat maat ovat nyt luottomarkkinoilla aika hyvässä tilanteessa, Vartiainen sanoo.

Yhdysvaltalaisen taloustieteen professorin James Galbraithin mukaan valtion menojen leikkaushalut eivät ole osa vain suomalaista politiikkaa. Hän kutsuu (ilmiötä) vajekammoksi.

- Se on yleismaailmallinen ilmiö rikkaiden ihmisten keskuudessa. He uskovat aina, että valtiontalouden vajetta voi pienentää leikkaamalla muita ihmisiä hyödyttäviä menoja ja laittamalla muut ihmiset työskentelemään entistä lujemmin, hän sanoo MOT:n haastattelussa.

MOT: Sailaksen kuuliaiset lapset maanantaina 14.1. TV1 klo 20.00. (siirryt toiseen palveluun)