Pieni maalaiskoulu on innoissaan e-oppikirjoista

Lapset ja opettajat ovat innoissaan Jokioisten Kalakosken koulussa uusista sähköisistä oppikirjoista. Koululaiset oppivat uudenlaista tiedon hakemista, oppiminen on monimuotoista, vuorovaikutus lisääntyy ja reppukin on keventynyt paperikirjojen katoamisen myötä. Kokeet näyttävät miten uudistus on vaikuttanut.

Kotimaa
Jokioisten Kalakosken koululaisia käyttämässä tietokoneita
Ville Välimäki / Yle

Sähköisistä oppikirjoista on saatu hyviä kokemuksia pienessä maalaiskoulussa Jokioisilla. Kalakosken koulussa tietokoneella ovat jo biologia, maantiede, fysiikka ja kemia. Uusista mahdollisuuksista pitävät niin koululaiset kuin opettajat. Oppiminen on monimuotoista ja vuorovaikutus lisääntyy. Maalaiskoulu ei enää ole syrjässä maailmasta.

Sähköisten oppikirjojen käyttöön siirtyminen oli pienessä maalaiskoulussa kivutonta. Jokioislainen koulu sai tietokoneet lahjoituksina, ja sitten tarvittiin enää nettiyhteys ja videotykki.

Oppimisprosessi on muuttunut

- Nyt kun tehdään sähköistä kokonaisuutta, jossa on oppimateriaali ja oppimisympäristö samassa, niin oppimisprosessi muuttuu kokonaan. Ei ole enää perinteistä painettua oppikirjaa vaan kokonaisuus, jossa on keskeisten asiasisältöjen lisäksi tehtäviä, jotka mahdollistavat muun muassa tutkivan oppimisen ja yhteisöllisen oppimisen, sanoo e-Oppi Oy:n toimitusjohtaja Simo Veistola.

Kalakoskelaiset reput ovat kevyitä, mukana kulkee esimerkiksi vain äidinkielen kirjallisuutta.

Uusia tapoja oppia oppimaan

- No kyllä se motivoi. Motivoi lapsia, ja kohta siten nähdään tuloksia, kun päästään kokeita pitämään, että mitä oppimista on tapahtunut, kertoo Kalakosken koulun johtaja Toivo Vainio.

- Mutta tällä hetkellä näyttää hyvältä, ja uskon että myös tulokset on hyviä. Uskoisin, että lapset ovat oppineet vähintään yhtä hyvin kuin oppikirjojen pohjalta. Ja sitten on varmasti tapahtunut myöskin semmoista, mikä ei näy kokeessa, että he ovat oppineet hakemaan tietoa silloin kun sitä tarvitsevat. Ja osaavat lähteä myöskin sen oppimateriaalin ulkopuolelle tarvitessaan hakemaan esim. Wikipediasta tietoa tai muualta internetistä.