Ilmavoimien keskivalvontatutka ainakin käväisee Tikkakoskella

Ilmavoimat esittelee tänään Tikkakoskella yli 150 miljoonan euron hankintaansa, keskivalvontatutkaa. Kaikkiaan keskivalvontatutkia tulee Suomeen 12 kappaletta, mutta niiden sijoituspaikkoja ei julkisteta.

Kuva: Yle

Ilmavoimat esittelee tänään Tikkakoskella ylpeänä 20 000 kilon painoista konttia kuorma-auton päällä. Kyseessä on ensimmäinen Suomen tilaamista keskivalvontatutkista, joka saadaan käyttöön.

- Toinenkin tutka on maahan saatu, mutta se on vielä vastaanottotesteissä. Loput on tulossa tehdasvastaanottoihin. Suomi on ensimmäisiä maita, joka ottaa uuden tutkatyypin käyttöön, insinöörieversti Kari Renko Ilmavoimien materiaalilaitokselta kertoo.

Kaikki käyttöön 2015

Ilmavoimat valvoo Suomen ilmatilaa kolmiportaisella järjestelmällä, johon kuuluvat lähi-, keski- ja kaukovalvontatutkat.

Uudentyyppisiä, ranskalaisvalmisteisia keskivalvontatutkia on hankittu Suomeen 12 kappaletta ja ne on tarkoitus ottaa käyttöön vuoteen 2015 mennessä.

- Uusi keskivalvontatutka on hyvin kriittinen uusi suorituskyky ilmavoimille. Sillä korvataan vuonna 1978 käyttöönotettu kotimainen järjestelmä. Tekniikan kehitys on johtanut siihen, että vanhan tutkajärjestelmän tukeminen, varaosien, vaihtolaitteiden hankinta alkaa käydä hyvin vaikeaksi, Renko sanoo.

Siirrettävä ja häirintää kestävä

Toisaalta myös uhkaympäristö on kehittynyt ja siksi Renko pitää tärkeänä, että uusi tutka on, toisin kuin edeltäjänsä, siirrettävä.

- Lisäksi sen kyky suojautua ja toimia elektronisestihäirityissä oloissa on huomattavasti vanhaa järjestelmää parempi.

Rengon mukaan tutkat sijoitetaan ympäri Suomea paikkoihin, joista on mahdollista valvoa koko valtakuntaa ja lähialuetta.

- Me olemme hieman ujoja näitten sijaintipaikkojen suhteen, niitä ei ole julkisuuteen kerrottu.

Muutkin tutkat uudistuvat

Keskivalvontatutkien kustannus on noin 150 miljoonaa euroa ilman veroja. Lisäksi tutkien sijoituspaikkoja joudutaan investoimaan noin 10 miljoonan edestä.

Keskivalvontatutkien lisäksi myös muita tutkia uudistetaan. Vuonna 1995 käyttöön otettujen kaukovalvontatutkien komponentteja uusitaan tänä ja ensi vuonna.

- Lähivalvontatutkakaluston seuraajan suunnittelu alkaa myös, meillä on todennäköisesti ensimmäiset prototyypit käytössä noin vuonna 2016, mutta varsinainen korvaaminen tapahtuu 2020 tai pari vuotta sen jälkeen.