Sarjakuva Kymenlaaksosta on korkeintaan harmaata huumoria

Kouvolalaiskaksikko tiivisti maakunnan olemuksen kahdeksaan pieneen tarinaan. Voittoisa työ ei ole tekijöiden mielestä mustaa huumoria.

kulttuuri
Harri Mannonen sarjakuvien ääressä.
Harri Mannonen toimi voittoisan sarjakuvan käsikirjoittajana.Raine Martikainen / Yle

Kouvolalaiset Harri Mannonen ja Jussi Heinonen valittiin maanantaina Kymenlaaksolaisuuden olemus -sarjakuvakilpailun voittajiksi. Kymenlaakson Opiston järjestämään kilpailuun osallistui kaikkiaan 21 eri työryhmää. Voittajat kuittaavat 750 euron suuruisen palkinnon.

Mannosen ja Heinosen voittoisa työ koostuu kahdeksasta erillisestä tarinasta, jotka sijoittuvat eri puolille maakuntaa. Yksi sarjakuvastrippi koostuu kuudesta ruudusta. Kaksikon mukaan maakunnan kuvaaminen muutamalla kuvalla ja lauseella ei ole aivan yksinkertaista.

- Tarinoisssa on asioita, joihin Kymenlaakso faktisesti perustuu eli Kymijoki, rautatie ja paperiteollisuus, käsikirjoittaja Harri Mannonen sanoo.

Palkintoraadin mielestä kilpailun voittajilla oli sarjakuvan muoto hyvin hallussa. Lisäksi voittajatyö oli ideoidensa puolesta selkeästi mietityin.

Tarinoissa esiintyy kaksi päähenkilöä, jotka puhuvat kymenlaaksolaisista paikoista. Kaikki alkaa aina hyvin tavanomaisesti, mutta lopulta päädytään absurdeihin tilanteisiin. Henkilöiden dialogia voisi kuvailla lakoniseksi.

- Huumori ei ole mielestäni mustaa, korkeintaan harmaata, sanoo piirtäjä Jussi Heinonen.