Energiateollisuus: Sähkö kallistuu, hinta heittelee

Sähköntuonnin supistuminen Venäjältä lisää pörssisähkön osuutta Suomen kulutuksesta.

talous
Kaksi korkeaa, metallirunkoista sähköpylvästä vierekkäin.
Fingrid

Energiateollisuus povaa sähkön kallistuvan tulevaisuudessa ja tuovan muutenkin heilahtelua sähkönhintaan. Muutos johtuu sähköntuonnin vähenemisestä Venäjältä Suomeen, mikä lisää pörssisähkön osuutta Suomen sähkönkulutuksesta. Kuluttaja huomaa sen sähkölaskussaan.

- Sähkön hinta todennäköisesti heittelee jatkossa entistä enemmän ja kun tarjonta pienenee niin todennäköisesti ainakin ajoittain se myös nostaa hintoja verrattuna siihen, että kaikki jatkuisi ennallaan, sanoo johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta.

Venäjän tuonti on vuosikaudet kattanut Suomen sähkönkulutuksesta reilut kymmenen prosenttia, mutta viime vuonna tapahtui iso muutos. Sähköntuonti puolittui aiemmasta noin viiteen prosenttiin kulutuksesta.

- Muutos on todennäköisesti pysyvä. Venäjällä käyttöönotettu kapasiteettimaksu tekee viennistä venäläisestä vinkkelistä entistä kannattamattomampaa. Samoin venäjällä maakaasun (sähkön raaka-aineen) hintaa nostetaan nykyisestä alhaisesta tasosta kohti euroopalaista tasoa, jolloin edelleen viennin kannattavuus heikkenee, Salomaa sanoo.