1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Parisataa maastopaloa riehuu Australiassa - liekkien saartama observatorio pelastui täpärästi

Ennätyshelteen helpottamisesta huolimatta pelkästään New South Walesin osavaltiossa roihuaa edelleen 170 maastopaloa. Myös Tasmanian ja Victorian osavaltioissa palaa edelleen.

Ennätyshelteen helpottamisesta huolimatta Australian väkirikkaimmassa osavaltiossa New South Walesissa palaa edelleen 170 maastopaloa. Australian yleisradioyhtiön ABC:n mukaan pelkästään Warrumbunglen kansallispuistossa on palanut lähes 40 000 hehtaaria maata ja palo etenee edelleen sadan kilometrin mittaisena rintamana.

Liekkien saartamaksi sunnuntaina joutuneen Siding Springin observatorion kaukoputket pelastuivat vain täpärästi. Maastopalo ehti vaurioittaa viittä observatorion rakennusta. 18 observatorion työntekijää evakuoitiin. Siding Springin observatorio on ollut keskeisessä roolissa pimeän energian olemassaolon varmistamisessa ja yli 30 uuden planeetan löytämisessä.

Sydneyssa poliisi pidätti sunnuntaina kaksi miestä Sinisillä vuorilla syttyneen maastopalon vuoksi. Miehet olivat valmistaneet huumeita kansallispuistoon rakentamassaan laboratoriossa ja toisen heistä epäillään sytyttäneen tulipalon peittääkseen jälkensä. Palo levisi 50 hehtaarin alueelle.

Kaikkiaan Kaakkois-Australian New South Walesissa on palanut noin viikon aikana 500 000 hehtaaria maata.

Maastopalot jatkuvat myös Victorian ja Tasmanian osavaltioissa. Tasmaniassa palot ovat tuhonneet parisataa rakennusta ja johtaneet toistaiseksi ainoaan kuolemaan Australiaa riivaavissa maastopaloissa. Palomies löydettiin sunnuntaina kuolleena Tasmanian Tarannasta.