1. yle.fi
  2. Uutiset

Wilman käyttöön kaivataan yhtenäistä ohjeistusta

Opettajien vaihtelevat käytännöt koulujen ja kotien välisessä viestinnässä tuskastuttavat oppilaiden vanhempia. Osa vanhemmista kokee, että opettajat laittavat Wilma-järjestelmään paljon turhaakin tietoa. Osalta opettajista tietoa lasten koulunkäynnistä ei saa järjestelmän kautta lainkaan.

Kotimaan uutiset
Anne Suomalainen lukee lastensa kouluviestit Wilmasta.
Yle

Imatralainen kolmen alakoulua käyvän lapsen äiti Anne Suomalainen pitää kunnissa käytössä olevaa Wilma-järjestelmää pääsääntöisesti hyvänä.

- Saavuttavuus sille viestinnälle on hyvä myös silloin, kun olen pois kaupungista tai jopa ulkomailla työmatkoilla. Pystyn siitä lapsien hommia seuraamaan, Suomalainen sanoo.

Ylen nettikeskustelussa valtaosa oppilaiden huoltajista oli Suomalaisen kanssa samoilla linjoilla. Ongelmia aiheuttaa lähinnä se, että osa opettajista ei käytä järjestelmää juuri lainkaan.

Näin on myös Suomalaisten perheen kohdalla. Anne Suomalaisen mukaan kahden lapset opettajat viestittelevät Wilman kautta kiitettävästi, kun taas kolmannen lapsen opettajalta viestejä tulee vaihtelevasti.

- Sinne menee osa asioista ja osaa jää menemättä eli silloin ei aina voi olla ihan varma, että tuleeko varmasti kaikki tieto perille, Suomalainen tuumaa.

Ei infoähkylle

Osa opettajista käyttää järjestelmää huoltajien mielestä liiankin innokkaasti. Myöskään Anne Suomalaisen mielestä ihan jokaisesta tempauksesta ei tarvitse laittaa viestiä kotiin.

- Esimerkiksi, että nyt lapsi potkaisi kengän kattoon tai sanoi toiselle lapselle sitä ja tätä. Jos se tietotulva lisääntyy semmoisten pikkuasioiden suhteen, mitkä joka tapauksessa tietyllä tavalla on koulussa ratkaistavia asioita niin sitä voisi vähän miettiä, että millä tasolla asioita sinne laitetaan.

Suomalaisen mielestä Wilma-järjestelmän käyttämiseen olisikin hyvä luoda standardi ja ohjeistaa opettajat toimimaan sen mukaisesti.

Vanhemmat korostavat, että vaikka tieto kulkeekin Wilmassa puolin jos toisin hyvin, se ei korvaa kasvokkain käytäviä keskusteluja.

Reissuvihko aikansa elänyt

Se nyt on vähän on tylsää siinä, että vanhempien välillä kulkee viesti ja lapsi jää vähän siihen väliin.

Luokanopettaja Miia Kesto

Sen sijaan reppujen pohjille unohtuvia reissuvihkoja vanhemmat eivät kaipaa. Ainoastaan se huolestuttaa, että lasten vastuu tehtäviensä ja tulevien kokeiden kirjaamisesta tai esimerkiksi liikuntatuntien välineistä huolehtimisesta vähenee.

- Lapsi ei saa lapsentasoisen vastuunkantamisen harjoitusta. Se nyt on vähän on tylsää siinä, että vanhempien välillä kulkee viesti ja lapsi jää vähän siihen väliin, myöntää luokanopettaja Miia Kesto.

Lue seuraavaksi