1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laserosoitin voi viedä näön

Koulun pihalla laserosoittimet tunnetaan, samoin niistä annetut varoitukset. Silmäkirurgi ei ostaisi laserosoittimia ulkomailta eikä netistä.

Kotimaan uutiset
Laserosoitin
Yle

Laserosoittimien yleistyminen kouluissa huolestuttaa opetushallitusta. Säteilyturvakeskus ja opetushallitus lähettivät joulukuussa kouluille kirjeen, joissa kehotettiin puuttumaan laserhäirinnän lisääntymiseen kouluissa. Monessa koulussa laserosoittimien vaaroista tiedotettiin heti oppilaiden vanhemmille sähköisen reissuvihkon Wilman kautta.

Lappeenrantalaisen Lönnrotin koulun pihalla haastatellut koululaiset tuntevat hyvin laserosoittimen, mutta he ovat myös hyvin valistettuja vempaimen vaaroista. Oppilaiden mukaan laseorosoittimia on joillakin koululaisilla.

- Täällä on varmaan parilla oppilaalla, vuoden verran niitä näkynyt, Toni Turku sanoo.

Koulussa on hyvin tiedossa, kuinka osoittimella leikkijöille käy.

- Jos osoittaa silmään, laserosoitin otetaan pois, Turku jatkaa.

- Mie joskus olen kissan kanssa leikkinyt sillä. Jos osoittaa silmiin, voi vaurioittaa silmiä, Aada Ovaska.

- Kavereita ei kannata sohia näillä kepeillä, ne ovat erittäin vaarallisia, Nooa Ovaska muistuttaa.

Opettaja ei pidä ongelmana

Opettaja Matti Matikaisen mukaan laserosoittimet eivät ole heidän koulussaan ongelma.

- Yksi tapaus on ollut kahden vuoden sisällä. Sekin hoitui sillä, että kerroimme nämä vaarat ja se oli siinä.

- Suurempi vaara on saada jalkapallosta silmään kuin lasersäteestä, Matikainen sanoo.

Opettajan mukaan laserosoitin on opetuksessa hyvä laite.

- Jos on joku luennontapainen, sillä voi näyttää taululta. Salissa se on erittäin hyvä laite. Ei tule kyllä käytettyä, vaikka minulla on noita kotona useita, Matti Matikainen sanoo.

Helppo hankkia netistä

Tehokkaat laserosoittimet ovat yleistyneet, koska niitä on helppo hankkia nettikaupasta tai ulkomailta turistimyymälöistä. Silmäkirurgi Tiina Leivo Suomen Terveystalosta ei suosittele laserosoittimien ostamista netistä tai ulkomailta.

- Oma mielipiteeni on se, että näitä tulisi ostaa vain Suomesta, koska Suomessa nämä asiat on hyvin valvottu ja tarkistettu ja rajaksi on asetettu yksi milliwatti, mikä on oikea raja. Näitä ei missään tapauksessa kannata ostaa ulkomailta tai internetistä, koska sieltä ostetut laitteet eivät välttämättä ole testattuja ja voi olla että esimerkiksi testitulokset on ilmoitettu väärin, Leivo sanoo.

Lasershow peilin kautta voi vammauttaa

Lasten käyttöön laserosoittimia ei silmäkirurgin mielestä pitäisi antaa lainkaan. Voimakkaat laserosoittimet voivat pahimmillaan sokeuttaa. Suomessa Leivo ei ole kuullut vakavista vammoista, mutta ulkomaisissa lääketieteellisissä julkaisuissa on raportoitu kymmenistä laserosoittimen aiheuttamista vakavista silmävammoista.

- Esimerkiksi viime vuonna Sveitsissä 15-vuotias poika oli ostanut internetistä leluna myytävän laserosoittimen. Hän oli kotonaan tehnyt laservaloshow'n. Hän osoitti laserosoittimella peiliin ja peilistä säteet heijastuivat pojan molempiin silmiin ja molempiin silmiin jäi pysyvästi huono näkö, Leivo jatkaa.

Laserin aiheuttamaa silmävammaa ei voi korjata silmälaseilla tai leikkauksella, vaan vamma jää pysyväksi.