1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranska pyytää Yhdysvalloilta tukea Maliin

Nigerian presidentin mukaan maan joukot ovat Malissa vielä tämän viikon aikana. Maanantaina islamistikapinalliset valtasivat Diabalyn kaupungin.

Ulkomaat

Ranska on pyytänyt Yhdysvalloilta apua Malissa etenemiseen, kertoivat USA:n viranomaiset maanantaina. Lopullista päätöstä logistisesta tuesta ei ole toistaiseksi kuitenkaan tehty.

Ranska on pyytänyt Maliin esimerkiksi valvonta- ja säiliöaluksia sekä rahtikoneita. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan tuen yksityiskohtia selvitetään parhaillaan, mutta varsinaista päätöstä ei ole tehty.

Nigerian vahvistus tällä viikolla

Nigerian joukot ovat Malissa ”ennen ensi viikkoa”, sanoi Nigerian presidentti Goodluck Jonathan maanantaina. Afrikan maat kutsuivat sotavoimia koolle kaapatakseen Malin pohjoisosan takaisin islamistikapinallisilta.

- Tekninen joukkomme on jo Malissa, joten Nigerian joukot tulevat olemaan maassa ennen ensi viikkoa, Jonathan sanoi.

Islamistien edistyminen Malissa on herättänyt pelkoja siitä, että maa toimii turvapaikkana Al Qaidaan liitetyille ääriryhmille.

Maanantaina islamistikapinalliset valtasivat Diabalyn kaupungin, joka on noin 400 kilometriä Malin pääkaupunki Bamakosta. Ranska aloitti sotilaallisen väliintulonsa perjantaina.

Yli 200 000 paennut

YK arvioi, että noin 30 000 ihmistä on paennut Keski- ja Pohjois-Malin taisteluja viime viikon jälkeen, kun islamistikapinalliset alkoivat liikkua kohti etelää.

YK:n edustajan Eduardo del Bueyn mukaan joidenkin islamistiryhmien on kerrottu estäneen tuhansia ihmisiä pakenemasta konfliktialueelta. Hän kertoi toimittajille maanantaina, että noin 230 000 ihmistä on viime maaliskuun jälkeen paennut Malin taisteluja ja turvattomuutta.

Lisäksi Mauritanian sisäministeriö on vahvistanut, että tuhansia pakolaisia on matkalla Malista Mauritanian rajalle, Del Buey sanoi.

YK:n turvallisuusneuvoston on tarkoitus keskustella Malin tilanteesta myöhään maanantaina.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi