1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Yhdysvaltain vauraus ei näy kansalaisten terveydessä - päinvastoin

Vertailussa oli mukana 17 vaurasta maata. Lyhyempää elinikää selittää etenkin alle 50-vuotiaiden suuri kuolleisuus muun muassa onnettomuuksiin ja henkirikoksiin

Epäterve ruokakulttuuri ja autoilua suosiva kaupunkisuunnittelu ovat osasyitä yhdysvaltalaisten huonoon terveyteen. Kuva: Tannen Maury / EPA

Yhdysvaltain kansallisen terveysakatemian mukaan yhdysvaltalaiset kuolevat keskimäärin nuorempana ja elävät sairaampina kuin muiden rikkaiden maiden kansalaiset. Institute of Medicine -akatemian raportti perustuu 16 rikkaan maan ja Yhdysvaltojen vertailuun.

Muiden maiden keskiarvoihin verrattuna muun muassa lapsikuolleisuus, sukupuolitaudit, HIV, ylipaino, diabetes, sydäntaudit, keuhkosairaudet sekä onnettomuudet, huumekuolemat ja henkirikokset ovat Yhdysvalloissa selvästi suurempi ongelma.

Yhdysvaltalaismiesten odotettavissa oleva elinikä – keskimäärin 75,6 vuotta – onkin vertailun alhaisimpia. Suomalaismiehet ovat lähes samoissa luvuissa. Pisimpään elävät sveitsiläismiehet, joiden eliniänodote on hieman yli 79 vuotta.

Yhdysvaltalaisnaisten eliniänodote on 80,8, mikä on vain hieman enemmän kuin viimeiseksi vertailussa jääneellä Tanskalla. Suomalaisnaisten odotettavissa oleva elinikä on 82,9, mikä sekin on selvästi vähemmän kuin Japanin 86.

Lyhyempää elinikää selittää Yhdysvalloissa etenkin alle 50-vuotiaiden suuri kuolleisuus muun muassa onnettomuuksiin ja henkirikoksiin. Kuitenkin yli 75 vuoden ikään ehtineet yhdysvaltalaiset elävät keskimäärin pitempään kuin muiden rikkaiden maiden asukkaat.

Tutkijoiden mukaan Yhdysvaltain ongelmat johtuvat muun muassa maan terveydenhoitojärjestelmän epäonnistumisista ja pirstaloituneisuudesta.

 Muita syitä ovat köyhyys ja taloudellinen epätasa-arvoisuus, epäterve ruokakulttuuri, autoilua suosiva kaupunkisuunnittelu, huumeiden käyttö ja muu riskikäyttäytyminen, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksesta uutisoi British Medical Journal. (siirryt toiseen palveluun)