Aselain tiukentaminen harppasi New Yorkissa

New York haluaa lisää tietoa aseiden ostajien taustoista ja pienentää sallittujen ammuslippaiden kokoa.

Ulkomaat

New York on Yhdysvaltain ensimmäisenä osavaltiona ottanut huomattavan askeleen kohti aselain tiukentamista. Osavaltion senaatti on hyväksynyt tiukennuksen äänin 43 - 18. Osavaltiokongressin alahuoneen äänestykseen asia mennee tiistaina.

Kuvernööri Andrew Cuomo, joka on kiirehtinyt muutosta sitten Connecticutin verilöylyn, kiittää senaattia puoluerajat ylittävästä rohkeasta päätöksestä. Yhdysvalloissa on nähty aivan liian paljon järjetöntä ammuskelua, hän sanoi.

Lakimuutos tukkii useita porsaanreikiä nykyisessä laissa. Myös yksityisten myyjien on vastedes tarkistettava kaikkien ostajien taustat, henkisesti sairaiksi todettujen mahdollisuuksia aseeseen pyritään vähentämään, ja ammuslippaiden kokoa rajoitetaan niin, että kymmenen ammuksen sijasta niihin mahtuu enintään seitsemän.

Päätökset liittyvät suoraan tasan kuukausi sitten sattuneeseen ammuskeluun, jossa häiriintynyt mies surmasi 20 pikkulasta, kuusi henkilökunnan jäsentä ja itsensä Newtownin alakoulussa Connecticutissa.

Ase on Yhdysvalloissa ihmisoikeus

Vain tunteja ennen New Yorkin senaatin äänestystä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli pitänyt puheen, jossa hän vetosi tehokkaimpien rynnäkköaseiden ja ammusten kieltämiseksi koko maassa.

Aserajoitukset ovat Yhdysvalloissa vaikeita toteuttaa, koska aseen omistamista pidetään kansalaisoikeutena. Uudet rajoitukset onkin suunnattu vain tehokkaimpia aseita vastaan. Aseiden puolustajien mukaan metsästäjiltä ei kuitenkaan pidä viedä edes rynnäkkökiväärejä.

– Kukaan ei metsästä rynnäkkökiväärillä. Kukaan ei tarvitse kymmentä luotia tappaakseen peuran. Lopettakaa tämä hulluus, pyytää New Yorkin kuvernööri Cuomo.

Lähteet: AP, AFP