1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tanssiva karhu -runopalkinto Maria Matinmikon Valkoiselle

Yleisradion vuoden 2012 Tanssiva karhu-runopalkinto on myönnetty Maria Matinmikolle kokoelmasta Valkoinen. Kääntäjäkarhun sai Jukka Mallinen kahdesta runosuomennoksestaan, Uladzimir Njakljajeun Punainen auringonlasku ja Sergei Zavjalovin Joulupaasto.

Tanssiva karhu-runopalkinnon voittaja Maria Matinmikko ja Kääntäjäkarhu-palkinnon voittaja Jukka Mallinen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Ylen Tanssiva karhu-runopalkinnon raati on päättänyt myöntää 19. Tanssiva Karhu -palkinnon Maria Matinmikon runoteokselle Valkoinen. Palkinto annetaanensimmäistä kertaa esikoiskirjalle.

Valkoinenon palkintoraadin luonnehdinnan mukaan hienovireisesti suggestiivinensarja peräkkäisiä, päällekkäisiä, toisensa läpäiseviä tiloja.Valkoinenon myös taideteos. Hyvin harva kirja saa raadin mukaan lukijan kysymään ja ihmettelemään.

Kääntäjäkarhu-palkinto venäjänkielisen lyriikan tuntijalle

Jukka Mallinen saa Tanssivan karhun kääntäjäpalkinnon kahdesta teoksesta.

Palkittavat kokoelmat ovat Uladzimir Njakljajeun Punainen auringonlasku ja Sergei Zavjalovin Joulupaasto. Kumpikin on suomennettu Malliselle luonteenomaisella intohimolla ja niiden perustana on syvällinen venäjänkielisen lyriikan tuntemus.

Tanssivan karhun palkintoraadin jäsenet olivat tänä vuonna runoilija Sinikka Vuola, kirjallisuustoimittajat **Tarleena Sammalkorpi ja Marit Lindqvist **sekä kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

Tanssiva karhu -runopalkinto on 3 500 euroa ja Kääntäjäkarhu 1 000 euroa.