1. yle.fi
  2. Uutiset

Maakuntakirjasto vetää lapsia ja nuoria

Kävijämäärät Lappeenrannan maakuntakirjaston toimipaikoissa pysyivät suunnilleen ennallaan viime vuonna. Verkkoasiointi lisääntyy vähitellen.

maakuntakirjastot
Digipaja

Lappeenrannan maakuntakirjaston kävijämäärä nousi hivenen viime vuonna, 0,9 prosenttia; kaikki tuotteet mukaan lukien kokonaislainaus taas laski hieman, 0,7 prosenttia.

Sen sijaan lasten ja nuorten osaston lainat kasvavat edelleen, nousua toissa vuodesta oli vajaat kolme prosenttia.

Lasten aineistoissa lainausten kärkisijoilla olivat Sinikka Nopolan Risto Räppääjä -kirjat ja äänitteet.

Kirjojen lainaus on pitänyt pintansa ja dvd-elokuvien lainat kasvavat, mutta VHS-videoiden lainaus romahti. Maakuntakirjaston palvelujohtajan Leena Prihan mukaan VHS-kaseteista pyritäänkin pääsemään eroon pikku hiljaa.

Aikuisten lainatuimmat kaunokirjallisuuden teokset olivat Katja Ketun Kätilö, Sofi Oksasen Puhdistus ja Ilkka Remeksen Teräsleijona.

Musiikkiäänitteiden lainaus väheni viime vuonna lähes kymmeneksen edellisvuodesta; osasyy on musiikin lataaminen ja kuuntelu internetistä.

Myös lainojen uusinta ja aineiston haku siirtyy yhä enemmän verkkoon; verkkokävijöiden määrä kasvoi edellisvuodesta neljä prosenttia.

Lappeenrannan maakuntakirjastossa kirjattiin viime vuonna 578 177 käyntiä.

Huhtikuussa avattu digipaja on ollut suosittu. Digitoijia on käynyt pajassa lähes tuhat. Digipajassa asiakkaat voivat siirtää digataaliseen muotoon valokuvia, dioja, VHS-kasetteja ja c-kasetteja - itsenäisesti pienen alkuopastuksen jälkeen.

Säästövelvoite näkyi aineistohankinnoissa

Maakuntakirjasto joutui säästämään viime vuonna aineistorahoista 40 000 euroa. Tämä tarkoitti sitä, että pelkästään kirjoja hankittiin viitisen prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, mutta sentään 21 622 kappaletta.

Muuta aineistoa eli dvd-elokuvia, musiikkiäänitteitä, nuotteja ja pelejä kerrytettiin 4800 kappaleen verran.

Tänä vuonna Lappeenrannan kaupunginkirjasto täyttää 130 vuotta ja maakuntakirjastotoiminta 40 vuotta. Luvassa on monenlaisia tapahtumia, ensimmäisten joukossa virallinen juhlapäivä ohjelmineen ja kahvituksineen lauantaina 26.1..

Maakunnallinen kirjastojärjestelmä tuo lisää valinnanvaraa

Tänä vuonna Etelä-Karjalan kirjastoista muodostetaan Heili-kimppa. Uusi alueellinen kirjastojärjestelmä otetaan käyttöön tämän vuoden aikana portaittain maakunnan kirjastoissa.

Lopullinen yhdistäminen tapahtuu marraskuussa, jolloin kirjastot ovat järjestelmänvaihdoksen takia suljettuina 4 viikkoa.

Alueellinen kirjastojärjestelmä näkyy asiakkaille esimerkiksi yhteisen kirjastokortin muodossa ja lainattavan aineiston kuljetusten lisääntymisenä kuntien ja kirjastojen välillä.

Uutta tilaakin on luvassa. Joutsenon Korvenkylän lähikirjaston rakentaminen alkaa ensi kesänä.

Korvenkylän koulun yhteyteen rakennetaan uudet neuvola-, päiväkoti- ja kirjastotilat. Ne valmistunevat loppuvuodesta 2014.

Lue seuraavaksi