Mummo kauhistui: Pitääkö alokkaan olla kalju?

Kelpaako armeijassa enää vain kaljuksi ajeltu pää? Tätä äimistelee toimitukseen yhteyttä ottanut mummo oman lapsenlapsensa puolesta. Toki kaljukin sallitaan, mutta Porin Prikaatin tiedottaja helpottaa mummon ahdinkoa määritellessään armeijan perustukkamuodin: sivulta ja takaa lyhyt, kammattu ja siisti.

Kotimaa
Alokkaita jonossa ensimmäisenä päivänään armeijassa.
YLE

- Irokeesi ei tule kyseeseen, tukassa ei saa olla selviä rajoja, selventää Porin Prikaatin tiedottaja, yliluutnantti Antti Muhonen.

- Ja naisista käsketään erikseen: Pitkä tukka saa olla mutta palveluksessa sen pitää olla kiinni.

Mummon lapsenlapsen tapauksessa palvelukseen astuneella alokkaalla oli ollut ainakin mummon mielestä siistit hiukset, mutta ne eivät kuitenkaan kelvanneet armeijan harmaissa.

Yliluutnantti Muhonen ei ota kantaa yksittäistapaukseen, koska siitä ei ole tarkempaa tietoa. Itse varusmiespalveluksen aikana palvelukseenastumisen jälkeen hiusten pituuden ja siisteyden seuranta on kuitenkin jatkuvaa.

- Ryhmänjohtajat seuraavat. Lomille lähdettäessä hiukset syynätään tarkemmin. Lomillla kehotetaan sitten leikkaamaan tukkaa, jos siihen on tarvetta.

Pitkätukkia ei juuri enää näy

Varusmiespalvelukseen tullaan nykyään pääosin tukka ajeltuna. Tämä näkyi Säkylässäkin Porin Prikaatissa tammikuun palvelukseenastumispäivänä.

- Hyvin yleinen muoti näytti olevan valmiiksi parin-kolmen millin siiliksi ajeltu pää. Pitkätukkia ei oikeastaan näkynyt lainkaan, yliluutnantti Muhonen kertoo.

- Hyvin yleinenhän tuo muutaman millin sänki on. Se on helpoin ja sen pystyy jopa itse ajamaan tarvittaessa.

Tukkatasa-arvosta keskustellaan

Tämän tästä puhuttaa myös armeijan tukkamuodin tasa-arvo, koska naiset saavat säilyttää armeijassa pitkänkin tukan halutessaan.

- Kyllähän tästä aika ajoin keskustellaan. Suomessa on tehty tämmöinen linjaus eli kaipa siinä tiettyä naisellisuutta sallitaan, että naisilla saa olla pitkä tukka, mutta sen pitää tosiaan olla palveluksessa kiinni, yliluutnantti Muhonen sanoo.

Naiset saavat toki myös halutessaan leikkauttaa hiuksensa lyhyiksi.

- Totta kai. Ja kyllä se varmaan heillekin olisi helpompaa, jos tukka olisi sivulta ja takaa lyhyeksi ajeltu ja päälaellahan tukkaa saa olla enemmän. Ja monella naisella näin lieneekin.