1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Virolaiset viinasukat avuksi flunssan hoitoon

Villasukat ja vedellä lantrattu viina voivat laskea kuumetta ja parantaa hieman flunssaa. Virolaislääkäri ei kuitenkaan suosittele perinteisten viinasukkien käyttöä.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Virossa ei ollut neuvostoaikaan kaikkia lääkkeitä saatavilla, niinpä kansa keksi itse parannuskeinonsa sairauksiin. Osa virolaista perinnettä ovat "viinasokid" eli viinasukat. Villasukat kastellaan viinan ja veden seokseen. Sen jälkeen viinaisia sukkia pidetään jalassa parikymmentä minuuttia.

- Pelkkä viina voi ärsyttää ihoa, joten puolet viinaa ja puolet vettä, neuvoo lappeenrantalaistunut yleislääkäri Urmas Kohu.

Viinasukat ovat vanha virolainen tapa laskea kuumetta. Kuume laskee, koska keho käyttää lämpöään märkien sukkien lämmittämiseen. Mutta muutakin pientä parantavaa vaikutusta viinasukilla lääkärin mukaan voi olla. 

- Niin kuin kiinalaisesta lääketieteestä tiedämme, jalkapohjassa on paljon hermopäitä. Tämä voi vaikuttaa siihen, että vastustuskyky voi hieman nousta, miettii yleislääkäri Urmas Kohu viinasukkien parantavaa vaikutusta.

"En suosittele!"

Lääkärin mukaan suurin osa viinasukkien parantavasta vaikutuksesta on pelkkää uskomusta. Vanha kansa vielä uskoo viinasukkiin, mutta nuoremmat eivät keinoa enää käytä eteläisessä naapurissakaan.

- Pienille lapsille ei viinasukkia saa missään nimessä tehdä. Viina kun menee verenkiertoon vauvan herkän ihon kautta, muistuttaa Urmas Kohu.

Lääkäri Kohukin on kokeillut viinasukkien tehoa, sillä hänen äitinsä teki niitä hänelle usein lapsena. Lääkärin mukaan kuume voi viinasukkien avulla laskea 1 - 2 astetta.

- Mutta en kuitenkaan viinasukkien tekoa suosittele, vaikka monia vanhoja tapoja suosittelenkin, ynnää Kohu.

Lääkäri suosittelee höyryhengitystä, sarvikuonokannua ja teen juontia flunssan oireiden lieventämiseen.