Naakat ja varikset viihtyvät Ylen antennissa

Yle Pohjois-Karjalan siirtoyhteysantenni Joensuun keskustassa saa lähes joka aamu mustanpuhuvia vieraita. Joukko variksia ja naakkoja istahtaa antennille aamuhämärissä ja pian auringonnousun jälkeen porukka hajaantuu omille teilleen.

luonto
Naakkoja ja variksia antennilla
Naakkoja ja variksia Yle Pohjois-Karjalan antennilla.Yle / Pekka Sivukari

Yle Joensuun toimitus sijaitsee Joensuussa aivan torin kulmilla, Siltakadun ja Kirkkokadun risteyksessä. Lähetysten siirtoyhteyksiä maakuntaan lähetysautoihin ja reportterilähettimeen välitetään liiketalon katolle asennettujen antennien välityksellä. Vuosien myötä Digita Oy:n antennimastoon on tullut myös matkapuhelinantenneja ja talvisaikaan levähtäviä lintuja.

Aamuhämärissä mastoon asennetulla suunta-antennilla ja muilla ulokkeilla istuu tummanpuhuva joukko lintuja, jotka maasta katsottuna erottuvat lähes silhuettina. Auringon noustessa voi havaita linnuissa joitakin eri harmaansävyjä ja kokoeroja lintujen välillä. Sitä, ovatko linnut variksia vai naakkoja on vaikea heti havaita. Joskus lintuja on antenni "mustanaan".

Naakat ja varikset lepäilevät yhdessä

Lähetin kuvan Rääkkylässä asuvalle lintuharrastajalle, Markku Haloselle. Hän tunnistaa kuvasta sekä variksia, että naakkoja:

- Kuvassa on molempia lintuja. Varikset ovat isompia ja niissä on paljon harmaata, Naakat ovat noita pieniä ja tummia.

Naakat ja varikset voivat useinkin olla yhdessä samalla levähdyspaikalla

Markku Halonen

- Naakat ja varikset voivat useinkin olla yhdessä samalla levähdyspaikalla ja sitten hajaantuvat esimerkiksi päivän valjettua omille teilleen.

Markku Halonen kertoo, että esimerkiksi tilhillä on samankaltaista käyttäytymistä. Ne saattavat olla jonkin aikaa koolla suurenakin parvena, mutta yhtä äkkiä hajaantua kukin omaan suuntaansa.

Joensuun kaupunkivarikset ja –naakat ovat parveilleet samoilla kumilla jo useina vuosina. Jotkut ohikulkijat jopa hieman pelkäävät näitä tummasulkaisia asukkeja, vaikkakaan ne eivät ihmisten päälle ole käyneet.

Digitan työntekijä kuitenkin kertoo, että lintujen ahkerat vierailut mastossa näkyvät hyvin runsaan ulosteen muodossa. Siitä, vaikuttaako lintujen palaverointi antennissa radioyhteyksiin, ei ole havaintoja.