101-vuotiaalta Tieralta runokirja

Rovaniemeläinen kirjalija Arvo "Tiera" Ruonaniemi julkaisee 101-vuotispäivänsä kunniaksi runokirjan "Povipullon kultaa". Teoksessa on sekä uusia että vuosikymmenten takaisia runoja, jotka ovat syntyneet kirjailijan vanhalla Remingtonilla.

Kotimaa
Arvo Ruonaniemi: Povipullon kultaa -kirjan kansi
Yle

Kullankaivaja ja kirjailija, toimittajalegenda Tiera ojentaa kuten niin monesti aiemminkin käden tervehdykseen, luja kädenpuristus, eloisa katse suoraan tulijaan hän toivottaa ovella tervetulleeksi Rovaniemen keskustassa sijaitsevaan asuntoonsa.

Eva-puoliso kuuluu puuhaavan keittiössä, josta hän pyörähtää olohuoneeseen, tervehtii sydämellisesti hymyillen ja lämmin tervetuliaishalaus. Eva, tytön ja neljän pojan äiti palaa "patavääpelin" hommiin laittamaan kahvin tulelle.

Ruonaniemet ovat asuneet Rovaniemen keskustassa Pekankadulla samassa asunnossa yli 50 vuotta. Ensi viikon tiistaina 22.tammikuuta on juhlaparin kansalaisjuhla; Tiera täyttää 101 vuotta ja Eva-puoliso samana päivänä 95 vuotta. He ovat olleet naimissa lähes 72 vuotta, heidät vihittiin 20.4.1941.

- Ei pahemmin olla toisiamme tukisteltu, Tiera tuumaa pitkän liiton salaisuudesta.

Tuoreimpana näyttönä Tieran luovuudesta on 101-vuotispäiväksi ilmestyvä kirja, pitkästä aikaa runoteos "Povipullon kultaa - runoja suurta erämaan henkeä kiitellen".Se taitaa olla 31. teos.

Kirjat ovat lähinnä kullankaivuuaiheisia ja eräkirjoja. Uskomaton saavutus mieheltä, joka varsinaisesti aloitti kirjailijanuransa vasta oltuaan 10 vuotta eläkeläisenä eli 75-vuotiaana.

- Kun pitempien tarinoiden kirjoittaminen oli niin hankalaa vanhalla käsi-Remingtonilla, ryhdyin viime kesänä kirjoittamaan runoja. Laiskahan ei tee mitään, mutta joutilas on jotain, hän tekee, Tiera naurahtaa pilke silmäkulmassa.

Runoista osa on uusia viime kesältä ja syksyltä ja loput vanhoja pöytälaatikosta. Kirjassa on viitisenkymmentä runoa, jotka on jaettu neljään lukuun: Lappini laulut, Uneksija, Mietteitäin ja Elon ladulla.

Monessa runossaan Tiera-nimellä tunnettu mies tunnelmoi ja haaveilee vielä kesän näkemisestä, ja toisissa hän kiittää kaikesta Luojaansa.

- Ainakin kuusi käsikäyttöistä kirjoituskonetta on mennyt nilkuksi, kulunut loppuun. On minulla kaksi sähkökirjoituskonettakin, mutta ei se eikä tietokone sovi käteeni.

Yksi maailman vanhimpia kirjailijoita

Koko kansan Tiera on Suomen Journalistiliiton vanhin jäsen ja tiettävästi Suomen vanhin kirjailija ja yksi maailman vanhimpia kirjailijoita. Viime vuonna hän sai myös kunniakkaan Rovaniemen vanhin asukas- tittelin.

On elämän suola ja ilo käydä juttelemassa hänen kanssaan, samoin puhelin oikein helähtää iloisesti, kun toisessa päässä on Tiera. Yksi tieramaisia luonteenpiirteitä on aina ollut rehellisyys, konstailemattomuus, suorapuheisuus ja hyväpuheisuus sekä huumori ja erikoisen hyvä muisti.

- Yläpää on säilynyt, näkö ja kuulo myös, mutta liikkuminen on vaikeutunut ja käynyt vähiin, harmittelee paljon luonnossa liikkumista harrastanut mies.

Kunnioitettavat 101 vuotta täyttävästä voi edelleen sanoa, että ihmisen ikä on laskettava sen mukaan, minkä ikäinen hänen ajatuksensa on.

- Rauhallisestihan meillä Evan kansaa menee; kodinhoitaja käy pari kertaa viikossa siivoamassa ja hoitaa kauppa-asiat. Ruoan laitto ja huushollin hoito "patavääpeliltä" käy edelleen, vaikka kuulon heikentyminen vähän häiritsee, tuumaa rovaniemeläisen toimittajayhdistyksen Polar Press Clubin perustaja ja kunniajäsen rakkaastaan.

Polar Press Club järjestää toimittaja, kirjailija, kullankaivaja Arvo Ruonaniemen 101-vuotisjuhlan ja Eva-puolison 95-vuotisjuhlan yleisötilaisuutena City-hotellissa Rovaniemellä tiistaina 22. tammikuuta klo 13. Juhlassa on syntymäpäiväkahvitarjoilu. Tilaisuus on kunnianosoitus yhdistyksen kunniajäsenelle ja loistavalle tarinaniskijälle ja juttujen kertojalle, jonka jutut ovat olleet vuosien saatossa aina odotettuja myös toimittajayhdistyksen kuukausitilaisuuksissa.

Juhlassa esiintyy mm. Lapin Lauluveikkojen kvartetti. Ystävien ja yhteisöjen edustajien toivotaan pitäytyvän onnittelupuheissaan yhden minuutin enimmäispituuteen, jotta on aikaa vapaamuotoiseen keskusteluun.

Kunniatoimittaja ja kunniavaskaaja

Arvo Ruonaniemi, tuttavallisemmin Tiera on elävä legenda. Tieran rikas, monipolvinen ja värikäs elontie alkoi Raahessa 22.1.1912. 12-vuotiaana hän toimi lautapoikana ja sitten maalarinoppilaana sekä aikuistuttuaan toimittajana Raahen Sanomissa ja Kalevassa sekä pitkään Lapin Kansassa, josta hän jäi eläkkeelle 65-vuotiaana vuonna 1977. Kun Petsamo kuului Suomelle, hän asui ja työskenteli välirauhan aikana muun muassa Liinahamarissa, Lutolla ja Uhtualla.

Uskomattomalla elämäntaipaleellaan Tiera on tavannut lehtimiehenä monet entisajan kuuluisuudet, Lapissa vierailleita maaherroja ja pääjohtajia, kenraaleja, valtionjohtajia, mm. Urho Kekkosen, Belgian kuninkaan Baudouinin ja Lapin kuuluisimman tukkijätkän Nätti-Jussin.

Tieralla on myös suuri osuus siinä, että sukupuuttoon kuolemassa ollut lapinporokoira pelastettiin. Hän oli 1950-luvulla pelastamassa porokoiraa Suomen Kenneliiton etsiessä huvenneita porokoirasukuisia koiria Lapin perukoilla käytettäväksi jalostukseen. Kennelliiton tuomari-ikärajoituksen vuoksi Tiera joutui jättämään koirakoetuomarin ja haukkukoetuomarin tehtävät 70-vuotiaana.

Tiera vilkaisee seinällä olevaa Polar Press Clubin myöntämää kunniatoimittajan kielellistä poronkelloa. Hän on myös Suomen Kullankaivajien liiton kunniavaskaaja.

Toimittaja-kirjailija ja Lapin kultakenttien Grand Old Man Arvo Tiera Ruonaniemi sanoo, että "aikaa ei voi säilyttää, mutta muistojen paratiisi on ainoa, mitä ei voi karkottaa".