Kouluruokailussa on asiantuntijan mukaan vara parantaa

Kouluruuan käyttöä ja arvostusta halutaan parantaa. Ympäri maata kiertävän ravitsemusalan kehittämiskonsultin mielestä huolestuttavinta on nyt se, että joiltakin oppilailta kouluruoka jää tyystin syömättä.

kouluruoka
Koululainen ottaa kauhalla kalkkunakeittoa kouluruokalan linjastolta.
Hanne Kinnunen / Yle

Koko maassa keskimäärin 70 prosenttia oppilaista käy kouluruokalassa syömässä. Kajaanin lyseon reilusta 500 oppilasta enemmistö kokee kouluruuan maittavaksi ja monipuoliseksi. Suosikkiruokien kärjessä ovat makkara- ja makaroniruuat.

- Se on ravitsevaa ja nälkä lähtee, kun syö koulussa. Suosikkiruokani on uunimakkara. Mausteita ja vaaleaa leipää voisi olla nykyistä enemmän, ehdottaa 8-luokkalainen Jimi Sirviö.

Jokaiselle ei kouluruoka aina maita, tietää Maaria Haikola. Kahdeksatta luokkaa käyvä Haikola syö aina koulussa.

- Mielestäni kouluruokaa ei hirveästi arvosteta. Aika paljon kuulee sitä perushaukkumista kumiperunoista ja moni käy Citymarketissa tai vastaavassa syömässä. Kouluruoka on muka pahaa tai on jonoa.

Kattaukset kuntoon kouluissakin

Monelle oppilaalle koulussa tarjottava ruoka on päivän ainoa lämmin ateria. Kouluruokailun tulisi olla ulkoisesti houkuttelevaa, lataa ruokapalvelu- ja ravitsemusalan kehittämiskonsultti Margit Kojo.

- Ennen kaikkea lapset ovat erittäin vaativia asiakkaita. Kouluruuan esillelaitto, värilliset lautaset ja servetit, jopa jalallisia laseja on ollut käytössä. Aikuisten tulisi olla kiinnostuneita lastensa ruokailusta koulussa.

Kouluruokapalvelun ammattilainen ihmettelee, miksi kouluruoan imagoa pitäisi nostaa. Lyseon ruokalassa työskentelevä koulutyöntekijä Heli Sirviö ateria- ja puhtaanapitopalveluja tarjoavasta liikelaitos Kajaanin Mamsellista on sitä mieltä, että arvostus on jo nyt kohdallaan.

- Mielestäni ei sitä tarvitsisi erikseen ruveta markkinoimaan, koska minusta se on todella hyvää ruokaa.