1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Kotkan kirjastoille lisää rahaa

Kirjastojen määrärahat kasvavat tänä vuonna Kotkassa. Uusia kirjoja on luvassa aiempaa enemmän, mikä lyhentää esimerkiksi varausjonoja.

Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Kirjastojen määrärahat kasvavat tänä vuonna Kotkassa. Kotkan kirjastot saavat ostaa uutta aineistoa tänä vuonna 366 000 eurolla, mikä on 50 000 euroa enemmän kuin viime vuonna.

- Kotka on ollut monena vuonna valtakunnan pahnanpohjimmaisia aineistomäärärahoissa, jos asukasta kohti lasketaan. Nyt tilanne pikkuisen kohenee, mutta emme nouse vieläkään valtakunnan keskiarvoon, kirjastotoimenjohtaja Katariina Kupiainen sanoo.

Viime vuonna kirjastojen rahat loppuivat kesken, eikä uutta aineistoa voitu tilata loppuvuodesta.

- Jouduimme lopettamaan aineiston hankinnan marraskuun alkupuolella. Tämä näkyi esimerkiksi joulukuussa lainausmäärissä, jotka olivat edellisvuotta pienemmät.

Tammikuun aikana kirjastojen hyllyt ovat jo täyttyneet kymmenistä uusista kirjoista.

- Tavallaan joudumme syömään aineistorahaa siltä osin, kun aineistoa jäi hankkimatta viime vuonna, Katariina Kupiainen kertoo.

Fantasiakirjat edelleen suosiossa

Kotkassa tehtiin viime vuonna lähes 900 000 lainaa, mikä on miltei saman verran kuin edellisvuonna.

Suosittuja kirjoja tällä hetkellä ovat esimerkiksi Finlandia-voittaja Ulla-Lena Lundbergin Jää ja Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat, joista molemmista on lähes parisataa varausta. Lasten ja nuorten osastoilla fantasiakirjat vetävät edelleen.

Kirjastojen lisärahat tuovat helpotusta varausjonoihin, kirjastotoimenjohtaja lupaa.

- Uskon, että tämä näkyy varausjonoissa ainakin jonkin verran, kun pystymme ostamaan kappaleita hiukan enemmän, Katariina Kupiainen sanoo.