Sähkön hinta laski, kuluttajalle jäi käteen ”plus miinus nolla”

Kotitalouksien käyttämän sähkön kokonaishinta pysytteli paikallaan viime vuonna. Taustalla on pohjoismaisen tukkusähkön edullinen hinta.

talous
Henkilö laittamassa sähköjohtoa jatkojohtoon.
Yle

Vetinen vuosi on tehnyt tehtävänsä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Sähköenergian hinta lasketteli viime vuonna alaspäin samaa tahtia kuin sähkön siirtohinta tuli ylöspäin.

Sähkön verollinen siirtohinta nousi viime vuoden aikana kotitalouksien kohdalla 2,8 ja sähkölämmittäjien kohdalla 3,2 prosenttia.

Sähköenergian hinta puolestaan laski loppukesään saakka. Tämä yhtälö tarkoittaa sitä, että jollakin muulla kuin pelkällä sähköllä lämmittävien kotitalouksien koko sähkölaskun loppusumma, joka siis pitää sisällään sekä siirron että energian veroineen säilyi samana kuin vuotta aiemmin.

Laskussa lukee "plus miinus nolla"

Kotitalouskäyttäjä**5 000 kWh/vuosi**

Sähkölämmittäjä**18 000 kWh/vuosi**

Sähköenergian verollinen hinta

-2,7 %

-2,2 %

Sähkön verollinen siirtohinta

+2,8 %

+3,2 %

Sähkön kokonaishinta (sis.verot)

0,0 %

+0,2 %

Sähkölämmittäjillä lasku kasvoi vuodessa 0,2 prosenttia. Kun energian hinnanlaskusta vähentää siirroista aiheutuvan hinnan nousun on tulos siis ”plus miinus nolla”.

Sähkömarkkinoita valvovan Energiamarkkinaviraston mukaan kuluttajan maksamaan sähköenergian hintaan vaikuttivat muutokset sähkön pohjoismaisilla tukkumarkkinoilla.

Viime vuonna Suomeen myytävän sähkön pörssihinta eli Suomen aluehinta oli 26 prosenttia alhaisempi kuin edellisvuonna. Laskun taustalla on Norjan ja Ruotsin hyvä vesitilanne sekä ennätyksellisen alhaalla olevat päästöoikeuksien hinnat.

Hiilidioksiditonni (euroa/t CO2) maksoi vielä pari vuotta sitten viitisentoista euroa. Nyt sen hinta on kuuden euron tietämillä.

Pörssihintaan sidottu sopimus edullisin

Nopeasti laskenut pörssisähkön hinta on vaikuttanut voimakkaimmin pörssihintaan sidottujen sähkösopimusten hintaan. Niiden keskihinta on laskenut ensimmäisenä.

Luonnollisesti uusien määräaikaisten sähkösopimusten eli käytännössä uudelleen kilpailutettujen sopimusten hinnat ovat reagoineet nopeammin hinnanlaskuun kuin toistaiseksi voimassa olevat sopimukset.

Energiamarkkinaviraston mukaan uudet, kahden vuoden määräaikaiset sopimukset ovat halventuneet vuodessa 3,0 - 3,8 prosenttia.

Hinnat nousevat.

Ylijohtaja Huttunen

Hinnat nousevat tulevaisuudessa

Vaikka energia-alan osapuolia hiertävät kysymykset markkinoiden säätelystä ja kuluttajalle maksettavien toimituskatkokorvausten suuruudesta on ovat valvoja ja teollisuus yhtämieltä siitä mitä hinnoille tapahtuu lähivuosina.

- Pidemmällä aikavälillä sähköenergian hinnat todennäköisesti nousevat. Siirtohintoihin tuovat painetta toimitusvarmuuden parantamiseksi tarvittavat investoinnit, Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Riku Huttunen arvioi.