Maailman murheet jäävät hetkeksi avantoon

Suomessa on joidenkin arvioiden mukaan noin 120 000 talviuimaria ja määrä kasvaa vuosittain. Eikä ihme, sillä koukkuun jääneet avantouimarit jaksavat puhua harrastuksensa puolesta. Sen lisäksi että avannosta saa mielenterveyttä, se tekee myös fyysisesti hyvää.

terveys
Mikkelin avantouimareiden puheenjohtaja Kari Otranen avannossa.
Tarja Nyyssönen / Yle

Liki 70-vuotias mikkeliläinen Kari Otranen suhauttaa tottuneesti polkupyörällään Pankalammen avantouintipaikalle. Pakkasmittari näyttää viittä astetta ja pumppu pulputtaa vettä avannon pinnalle. Vaatteet pois, punainen pyyhe lanteille ja mies on avannossa.

- Nyt laitoin uimahousut, kun on toimittaja paikalla, mutta ei täällä normaalisti kukaan uimapukuja käytä. Miesten ja naisten pukukopit ovat erikseen ja uimapaikatkin on eriytetty seinällä, saa jokainen rauhassa polskutella, Otranen toteaa.

Otranen on pitkän linjan avantouimari. Ensimmäisen kerran hyiseen veteen mies pulahti jo 1960-luvulla. Vuosien saatossa Otrasella on ollut myös avanto omassa rannassa, mutta nykyisin Mikkelin keskustassa asuvana hän käy Mikkelin avantouimareiden Pankalammen uimapaikalla. Sen verran innostunut mies on harrastuksesta, että toimii myös avantouimaseuran puheenjohtajana.

- Nykyään olen hyvinkin laiska uimaan, saattaa olla välillä parikin päivää väliä etten avannossa käy. Useat seuran jäsenet pulahtavat veteen joka päivä.

Terveysvaikutuksista ei kahta sanaa

Mikkelin avantouimareissa on mukana liki 700 jäsentä ja uintikertoja seuran neljällä avantouintipaikalla kertyi viime vuonna yhteensä yli 33 000 kappaletta.

- Kyllä tästä tulee niin hyvä ja virkistynyt olo. Avannosta kun nousee, niin puolet painosta on kadonnut. Ihan kuin olisi eri ihminen, Otranen kertoo samalla kun pukee kalsareita ylleen.

Todellista tutkimustietoa avantouinnin positiivisista vaikutuksista on toistaiseksi vähän. Viitteitä kuitenkin on, että kylmän veden elimistölle aiheuttamaan stressireaktioon tottuminen voisi vaikuttaa edullisesti stressinhallintaan, alentaisi korkeaa verenpainetta, parantaisi kylmänsietokykyä ja vaikuttaisi suotuisasti mielialaan. Nämä väitteet Otranen allekirjoittaa.

- Jos on mieli maassa ja tulee avannolle, niin johan kohta maailma näyttää taas kirkkaammalle. Myös flunssat ovat vähentyneet huomattavasti tämän harrastuksen myötä.

Puoli tuntia euforiaa

Kari Otranen kertoo muutamista Mikkelin avantouimareiden jäsenistä, jotka ovat saaneet avannosta apua jopa nivelreumaan.

- Eräs uimari on jo vuosia voinut olla syömättä reumalääkkeitä, kun hän käy säännöllisesti kylmässä vedessä.

Saunaa ei avantouimareilla Mikkelissä ole ja ajatus saunasta jakaakin harrastajien mielipiteet. Otranen itse on sen koulukunnan jäsen, ettei saunaa avannon jälkeen kaipaa.

- Puolisen tuntia kestää euforinen olotila pulahtamisen jälkeen. Senkin jälkeen virkeä olotila jatkuu vielä pitkään, mies hymyilee, sitoo kaulaliinan kaulalleen ja hyppää polkupyörän selkään.