Mies puhuu kun käsillä on jotain tekemistä

Australiasta alkunsa saaneet Men's sheds eli Miesten verstaat leviävät maailmalla. Verstaista on haettu Suomeenkin mallia miesten syrjäytymistä ehkäisemään.

terveys
Työkaluja vanerilevyn päällä.
Peter Frank / Fancy
Mies odottaa sosiaalivirastossa asiointivuoroaan
Ristijärveläinen Jouko Sievänen kävi viime kesänä Irlannissa mielenkiintoisella ja silmiä avaavalla matkalla. Miesten verstaat eli Men's sheds, on toimintaa, jota Suomessa ei sellaisenaan ole. Sieväsen reissu toteutui ActiveSeniors-hankkeen kautta. Kenties tulevaisuudessa Kainuuseenkin saadaan verstaiden toimintatapoja, vaikka Suomessa onkin monenlaisia harrastuspiirejä miehille.

Kun naiset keskustelevat keskenään, he puhuvat yleensä kasvotusten. Miesten on helpompi puhua olkapää olkapäätä vasten, samalla jotain puuhastellen, näin ajatellaan Men's Sheds eli Miesten verstaat -toiminnassa.

Ristijärveläinen Jouko Sievänen teki opintomatkan Irlantiin tutustuakseen verstaisiin. Sieväsen matka järjestyi Helsingin yliopiston Palmenia-instituutin ActiveSeniors-hankkeen (siirryt toiseen palveluun) kautta. Hanke on meneillään Ristijärvellä, mutta siihen osallistuu väkeä myös muista Kainuun kunnista.

- Minua kiinnosti nähdä miten voisimme tuoda jotain uutta miesten syrjäytymisen ehkäisemiseksi omalla kotipaikkakunnalla ja miksei laajemminkin, kertoo Sievänen.

Miesten verstaat ovat vapaamuotoista ja vapaaehtoista toimintaa, jossa kukaan ei pomota. Esimerkiksi yksi irlantilaisista miesten verstaista rahoittaa toimintansa korjaamalla ja myymällä vanhoja polkupyöriä. Verstaan jäsenet voivat osallistua toimintaan vain olemalla ja kahvia juomalla.

- Ehkä se tärkein, mitä he tekivät, oli kiireetön yhdessäolo ja toistensa tukeminen. Aivan erityisen silmiinpistävä seikka oli se, että he olivat onnellisia ja tasapainoisia, vaikka joillakin oli ollut mielenterveysongelmia. He uskalsivat puhua niistä aivan avoimesti, kertoo Sievänen.

Mallia Suomeenkin?

Alun perin miesten verstaita oli Australiassa, jossa on tällä hetkellä jo 700 miesten verstasta.

- Sinne on saatu aboriginaalejakin mukaan, mikä on väestöryhmien yhteistyön kannalta hyvä asia, tietää Jouko Sievänen.

Irlannissa, missä Sievänen tutustui useamman verstaan toimintaan, on nyt noin 20 verstasta, joista viimeisimmät perustettiin viime syksynä. Ajatus miesten verstaista on leviämässä myös Isoon-Britanniaan. Kanadassakin on jo jonkun verran miesten verstaita eli ajatus leviää koko ajan kansainvälisesti.

Jouko Sievänen haluaa purkaa kokemuksiaan suuremmalla porukalla, jotta selviää, mitä miesten verstaiden toimintatavoista kannattaisi kokeilla Suomeenkin.

Ehkä se tärkein, mitä he tekivät, oli kiireetön yhdessäolo ja toistensa tukeminen.

Jouko Sievänen

- En ole täysin onnistunut purkamaan sitä, koska meillä on tiettyjä rakenteita, mitä muissa maissa ei ole, kun kansalaisopistot. Tuumailen asiaa mieluummin isomman porukan kanssa yhdessä. Kyselisin mieluusti muiden mielipiteitä ja vinkkejä, ja varmaan se tapahtuukin lähitulevaisuudessa.

Naisiakin saattaa olla mukana miesten verstaiden toiminnassa, naiset ovat kuitenkin useimmiten tukemassa toimintaa. Yksi asia on kaikille verstaille yhteistä: niihin ei viedä alkoholia, eikä niissä puhuta politiikasta tai uskonnosta.

- Siellä vältetään tietoisesti arkoja puheenaiheita, jotka voisivat synnyttää turhia riitoja. Se ei tarkoita että itse kullakin ei saisi olla näkemyksiä näistä asioista, mutta mieluummin vältetään sellaisia keskustelunaiheita, kertoo Sievänen.