1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tilasi 300 Pleikkaria - ei maksanut mitään

Mies tilasi 300 Playstation 3 -pelikonsolia toisena miehenä esiintyen ja jätti maksamatta tilaukset. 28-vuotias ivalolaismies esiintyi Elisa Oyj:n työntekijänä ja tilasi pelikonsolit tarvikkeineen omaan kotiosoitteeseensa Ivaloon.

Kuva: Reuters-TV

Hän ilmoitti osoitteekseen ElisaShopit Ivalo, mutta osoite ei ollut liikkeen vaan miehen kodin osoite. Kun Oy Nordisk Film Ab oli lähettänyt 300 pelikonsolia Ivaloon, mies myi niistä 89 eri henkilöille muun muassa internetin huuto.net -sivuston kautta. Hän sai konsoleista noin 15 000 euroa.

Poliisi sai myöhemmin takavarikoitua konsoleista 211 kappaletta ja palautti ne Nordisk Filmille. Osa omaisuudesta, arvoltaan yli 29 000 euroa, on jäänyt kateisiin.

Rikos tehtiin tammi-helmikuussa vuonna 2011. Mies tunnusti tekonsa.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi ivalolaismiehen yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta.

Petolliset konsolikaupat toivat tuomitulle ison laskun. Käräjäoikeus tuomitsi miehen maksamaan Nordisk Filmille 22 322 euroa ja tuhannen euron oikeudenkäyntikulut. Lisäksi hän maksaa runsaat 3000 euroa oman asianajajansa palkkiota.

Hän sai törkeän petoksen lisäksi syytteen törkeän petoksen yrityksestä. Syyttäjän mukaan hän tilasi - esiintyen samana Elisan työntekijänä - Nordisk Filmiltä yhteensä 305 Playstation 3 -konsolia ElisaShopitin liikkeisiin Ylitorniolle, Kemijärvelle, Kemiin ja Tornioon. Nordisk Film ei kuitenkaan lähettänyt näitä tilauksia, kun selvisi ettei tilaajana ollutkaan Elisan työntekijä. Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeän petoksen yrityksestä, koska rikoksen tunnusmerkit eivät täyttyneet.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin 58-vuotiaan riihimäkeläismiehen, joka oli ostanut ivalolaismieheltä petoksella saadusta saaliista 14 pelikonsolia. Hän oli maksanut niistä yhteensä 2600 euroa. Hän myi konsoleista viisi eteenpäin noin 270 euron kappalehintaan. Loput konsolit poliisi takavarikoi.

Mies tunnusti 14 pelikonsolin kaupan, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Käräjäoikeuden mukaan miehen olisi pitänyt epäillä tuotteiden alkuperää, koska hän sai konsolit merkittävästi normaalia halvemmalla. Playstation 3 maksoi alkukeväällä 2011 noin 379-400 euroa kappale. Käräjäoikeus tuomitsi riihimäkeläisen tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta 40 päiväsakkoon.