Puhos Board etsii jälleen uutta yrittäjää

Kiteen Puhoksen lastulevytehtaan käynnistyminen on vastatuulessa. Venäläisen sijoitusyhtiön Fiater Oy:n rahoitus on kariutunut ja konkurssipesä etsii Puhos Boardille jälleen uutta jatkajaa. Rahoituksen myötä kariutuivat myös yli sadan henkilön työtoiveet.

Puhos (Kitee)
Puhos Boardin tehdasalue tammikuussa 2013.
Heikki Haapalainen / Yle

Lastulevytehdas Puhos Board meni konkurssiin Kiteellä syksyllä 2011. Toiveita tehtaan käynnistämisestä nostateltiin loppukesästä 2012, kun venäläinen sijoitusyhtiö Fiater suunnitteli lastulevytuotannon aloittamista entisen Puhos Boardin tiloissa. Tehtaan piti käynnistyä jo vuoden 2012 aikana.

- Aiesopimusta ei nähty järkeväksi jatkaa eli ostajakandidaatti ei ole saanut kokonaisrahoitusta järjestymään laitoksen ostamista ja uudelleen käynnistämistä varten ainakaan vielä, konkurssipesänhoitaja Jarmo Makkonen kertoo.

Nimetön ostaja kirii Fiaterin ohi?

Venäläisfirman oli tarkoitus kouluttaa 80 ihmistä. Useat Puhos Boardin entiset työntekijät hakeutuivat toiveikkaina koulutukseen. Hakijat pääsivät infotilaisuuteen asti, sen jälkeen on ollut hiljaista venäläisten taholta.

Antti Turpeinen ehti työskennellä Puhos Boardilla yli kaksikymmentä vuotta. Hän myös haki koulutukseen, joka ei koskaan johtanut mihinkään.

- Ei mitään ole kuulunut elokuun 28. päivän jälkeen, tuskailee Turpeinen.

Ei mitään ole kuulunut elokuun 28. päivän jälkeen.

Antti Turpeinen

Laitoksesta on ollut konkurssin jälkeen kahdenlaista kiinnostusta. Toiset tahot tekisivät tiloissa lastulevyä. Toiset käyttäisivät tiloja ja koneita muunlaiseen yritystoimintaan.

Konkurssipesä jatkaa edelleen neuvotteluja venäläisten kanssa, mutta myös nimettömän ulkomaalaisen tahon kanssa, joka jo viime vuonna oli ilmaissut kiinnostuksensa lastulevyn valmistukseen Puhoksella.

Kesään mennessä edistystä on tultava

Esa Lahtela työskenteli lastulevytehtaalla ennen eduskuntapäiviään. Nykyinen Kiteen kaupunginhallituksen puheenjohtaja tietää, että tehdas pitäisi saada käyntiin mahdollisimman pian.

Alkaisin huolestua, jos kevään ja kesän aikana ei tapahdu merkittävää edistystä.

Jarmo Makkonen

- Mitä pidempään tuo tehdas seisoo, sitä hankalampi on saada sitä käyntiin. Kyllä se vain tuo aika tekee tehtävänsä ja tuo on hyvin mekaaninen tehdas. Siellä on paljon liikkuvia osia ja laakereita sen takia tulee yhä kalliimmaksi mitä pidempään seisoo, Lahtela uskoo.

- Syksyllä tulee kaksi vuotta, kun Puhos Boardin konkurssi alkoi. Alkaisin huolestua, jos kevään ja kesän aikana ei tapahdu merkittävää edistystä realisoinnin osalta, sanoo konkurssipesänhoitaja Jarmo Makkonen.