1. yle.fi
  2. Uutiset

Itä-Suomen yliopisto kiistää vaatimukset D-vitamiinijupakassa

Yliopisto antoi tiistaina vastauksensa kahdelle korvauksia vaatineelle yhtiölle.

Kotimaan uutiset
Keltaisia vitamiinipillereitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Itä-Suomen yliopisto kiistää yhä korvausvastuunsa D-vitamiinivalmisteiden sisältöjä koskevassa asiassa. Yliopisto on vastannut tänään lakimiehensä välityksellä kahdelle korvauksia hakeneelle lisäravinnevalmistajalle, Chemedalle ja Midsonalle. Yliopiston mukaan korvausvaatimuksille ei ole perusteita.

Yliopiston johtavan lakimiehen Petri Rintamäen mukaan yliopisto perustelee vastaustaan muun muassa sillä, että tieteellisten mittausmenetelmien kehittäminen ja valmistemittaukset ovat osa yliopistojen perustyötä. Tieteellisessä tutkimuksessa julkaistaan paljon mittausmenetelmiä, joita ei testata viranomaisten laatuvaatimusten mukaisesti eikä niitä ole tarkoitettu viranomaisten käyttöön.

Yliopiston mukaan tutkijoiden käyttämä menetelmä vastasi tasoa, jota on käytetty suuressa osassa viimeisen 20 vuoden aikana julkaistuja tutkimuksia. Vastauksen mukaan tutkijat ovat toimineet täysin vilpittömästi ja tieteessä tavanomaisilla tavoilla. Yliopisto sanoo myös oikaisseensa aktiivisesti julkisuuteen tulleita vääriä tietoja sekä korostanut virallisten analyysitulosten merkitystä.

Lääkevalmistaja ihmettelee yliopiston vastausta

Ainakin Chemeda on viemässä asian oikeuden ratkaistavaksi. Midsona harkitsee asian jatkotoimia myöhemmin tällä viikolla.

Chemedan toimitusjohtaja Tero Weckroth ihmettelee yliopiston vastauksessa etenkin kohtaa jonka mukaan "yliopisto ei ole julkaissut mittaustuloksia". Mittaustuloksista kerrottiin Ylen Akuutti-ohjelmassa lokakuun loppupuolella. Weckroth myöntää, että yliopisto on oikaissut väärät tiedot, mutta hänen mukaansa oikaisu tuli liian myöhään.

Yliopisto myönsi marraskuussa, että sen julkisuudessa esittelemän D-vitamiinitutkimuksen mittausmenetelmä oli puutteellinen. Lokakuussa alkaneesta kohusta kärsi moni vitamiinivalmisteiden valmistaja.

Chemedan Musta Aurinko -D-vitamiinivalmisteen liiketoiminta siirtyy Sabora Pharma Oy:lle vuodenvaihteessa. Chemeda vastaa mahdollisesta oikeusprosessista ja kustannuksista.

Lue seuraavaksi