1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Prinsessa muuttaa musikaalinäyttämön mielisairaalaksi

Kellokosken mielisairaalassa asuneen Anna Lappalaisen elämäntarina siirtyy syksyllä valkokankaalta teatterinäyttämölle. Pääosaa Tampereen Työväen Teatterin musikaalissa esittää Armi Toivanen. Musikaalin ohjaa Arto Halonen.

Armi Toivanen on Tampereen Työväen Teatterin Prinsessa Kuva: Petri Kovalainen / TTT

Tampereen Työväen Teatterin uutuusnäytelmänä nähdään ja kuullaan ensi syksynä Prinsessa-musikaali. Sen ohjaa Arto Halonen, joka on aiemmin tehnyt aiheesta fiktiivisen elokuvan.

- On hienoa saada tarina nyt musikaalimuotoon, sanoo dokumenttiohjaajan viittaa harteillaan viime aikoina kantanut Halonen.

- Urani alkoi fiktio-ohjaajana, ja tein myös tv-draamoja ennen pitkien dokumenttien tekemistä. Siitä sain päälleni dokumenttiohjaajan leiman, mikä tuntuu istuvan tiukassa. Se on tietysti hieno määrite,  ja haluan edelleen tehdä myös dokumenttielokuvia.

Teatteri on kiehtonut dokumentaristia jo pitkään

Teatterilavalle ohjaaminen on Haloselle uutta. Hän kertoo tarttuvansa haasteeseen innokkaasti.

- Olen pitkään haaveillut teatterin tekemisestä. Jo urani alkuvaiheessa kaksikymppisenä oli neuvotteluja teatteriproduktioista, mutta vireillä olleet elokuvahankkeet ajoivat teatterin ohi.

Olen pitkään haaveillut teatterin tekemisestä.

Arto Halonen

Halonen kuitenkin päätti, että vielä joskus tulee hetki toteuttaa unelmat ja tilaisuus päästä teatterin lavalle.

- Ohjaaminen on kuitenkin minulle intohimo. Persoonani hakee uusia haasteita, ja teatteri on sellainen. Prinsessa-hanke antoi tähän hyvän mahdollisuuden, sanoo Halonen.

Teksti hiomista vaille valmis

_Prinsessa_n pohjana on Halosen oma teksti, jota elokuvasta teatterilavalle on muokannut myös Pirjo Toikka.  

- Musikaali ja teatteri antavat tyylilajillisesti aivan uusia mahdollisuuksia mennä mielikuvitusmaailman puolelle, sanoo Halonen.

- Laulujen kautta voi myös tuoda tarinaan uusia syventäviä tasoja. On tärkeää tuoda mukaan uusia elementtejä, vaikka Prinsessa perustuukin elokuvakäsikirjoitukseen.

Näytelmän teksti alkaa olla valmis, ja se on saanut hyvän vastaanoton. Muokkaaminen tosin jatkuu vielä.

Valmiimpi versio on Halosen mukaan valmis ennen huhtikuussa alkavia harjoituksia, joiden aikana teksti vielä jalostuu.

Syksyllä ensi-iltansa saavassa näytelmässä musiikki on luonnollisesti suuressa osassa. Musiikin tuominen näytelmään ja musikaalin valinta teoksen muodoksi oli helppoa, sanoo Halonen.

- Musiikkihan oli mukana jo elokuvassa, ja se oli mukana myös aiheen antaneiden oikeiden ihmisten tarinoissa.

Musikaalin musiikista vastaa jo elokuvaankin musiikin säveltänyt Tuomas Kantelinen.

Tarkkaan merkille pantu näyttelijäkaarti

Musikaalin näyttelijäkaarti koostuu nimekkäistä ja kokeneista näyttelijöistä. Pääosaa, eli Kellokosken mielisairaalassa 50 vuotta elänyttä Prinsessaa näyttelee Armi Toivanen.

Toivanen ei suinkaan heti suostunut pyyntöön, kun Riku Suokas soitti ja tarjosi roolia. Toivanen vastasi puhelimeen kauppareissullaan.

- Minähän lähden vaikka mihin ja tykkään haasteista, mutta musikaaleihin lähtevät sellaiset näyttelijät, jotka harrastavat laulua ja ovat treenanneet vuosikausia, arvioi Toivanen.

Anna Lappalaisen ääninäyte Kellokosken sairaalamuseossa paljastaa, ettei Prinsessa ainakaan vanhemmalla iällä ollut enää mikään satakieli. Armi Toivanen helpottuu tiedosta. Lisää helpotusta toi tieto, että lähinnä muut laulavat ja hän saa keskittyä roolin tulkitsemiseen.

Mielisairaan esittäminen ei pelottanut tai tuntunut muita rooleja haastavammalta.

- Mikä tahansa rooli on, hahmoon pitää uskoa. Ohjaaja luo kokonaisuuden ja katsoja näkee sen, kuvailee Toivanen.

- Olen tosi iloinen, että pääsen tekemään teatteria pitkästä aikaa.  En ole kohta kahteen vuoteen treenannut mitään juttua lavalle, ja se on ikävää. Turhaudun, jos en pääse  lavalle, Armi Toivanen kertoo.

Kellokosken sairaalan lääkäriä esittää  TTT:ssä kahden vuoden kiinnityksen aloittava Ilkka Koivula. Muissa rooleissa nähdään lukuisia TTT:n musikaalitähtiä.

Halonen odottaa innolla yhteistyötä

Halonen kertoo odottavansa yhteistyön alkamista hyvällä fiiliksellä.

- Olen jo vuosia katsellut TTT:n näytelmiä ja ylipäänsä suomalaista teatteria sillä silmin, keitä haluan nähdä tässä teoksessa. On loistavaa, että saamme hyvän näyttelijäkaartin TTT:n omasta henkilökunnasta Armi Toivasen ja Ilkka Koivulan lisäksi. Olen jo pitkään halunnut tehdä heidän kanssaan töitä, Halonen kertoo.

Arto Halonen toivoo, että Prinsessa ei suinkaan jää viimeiseksi teatteriprojektiksi.

- Ohjaajana haen tietysti haasteita, ja on hienoa heittäytyä tällaiselle uudelle kentälle.