Ministeriö antaa pian ohjeet homeenestoaineista

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää, millä tavalla käytettyinä kielletyt desinfiointiaineet ovat vaaraksi terveydelle. Luvassa on myös ohjeita ongelmakohteiden puhdistamisesta.

Kotimaa
Henkilö osoittaa kemikaalikanisteria.
Myös PHMB:tä kehotetaan välttämään sisätiloissa. Yle

Viranomaiset valmistelevat ohjeita siitä, miten myrkyllisten homeen desinfiointiaineiden terveysriskejä voidaan välttää. Asuntojen, koulujen ja työpaikkojen hometta on desinfioitu kemikaaleilla, jotka EU on kieltänyt terveydelle vaarallisina helmikuun alusta lähtien. EU:n kielto koskee PHMG- ja Akacid-nimisiä desinfiointiaineita. Lisäksi EU kehottaa välttämään PHMB-nimistä ainetta.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää lähiviikkoina, millaisissa tapauksissa nyt kielletyt homeenestoaineet pitää poistaa kiinteistöistä, miten se tehdään ja kenen kustannuksella.

- Keskeisintä on selvittää, voiko aineista olla terveyshaittaa tietyillä tavoilla käytettynä. Ja jos voi, niin miten kohteet pitää puhdistaa, asumisterveysosaston johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

- Pyrimme siihen, että meillä on mahdollisimman pian antaa ohjeet sekä kunnan terveydensuojeluviranomaiselle että kuluttajalle ja mahdollisesti myös homedesinfiointeja tehneille yrityksille.

Selvitettävä on sekin, kenen vastuulla puhdistaminen on.

- Terveydensuojelulain näkökulmasta korjaukset ovat yleensä kiinteistön omistajan vastuulla. Mutta siitä, kuka on velvollinen korvaamaan aineiden poistamisen, keskustellaan myöhemmin, sanoo STM:n asumisterveysosaston johtaja Jari Keinänen.