Pitäisikö oppimateriaaleja jakaa?

Kouluissa oppimateriaali on yhä useammin digitaalista ja usein sen on valmistanut opettaja. Nyt kiistellään materiaalin jakamisesta. Vastustajien mielestä opettajista tulee pian ilmaisia sisällöntuottajia, jos paine materiaalin jakamisesta kasvaa.

Osallistu
YLE Keski-Suomi

Opettajien keskuudessa on virinnyt vilkas keskustelu siitä, pitäisikö itse tuotetut opetusmateriaalit viedä avoimesti verkkoon. Avoimuutta puolustetaan sillä, että avoin jako parantaisi kaikkien mahdollisuutta päästä käsiksi hyviin aineistoihin ja ideoihin. Aineistot myös saattaisivat kehittyä liikkuessaan opettajalta toiselle. Opettajat tekevät opetuksensa tueksi muun muassa luentorunkoja, videoita ja diaesityksiä.

Vastustajat puolestaan ihmettelevät, minne on unohtunut ajatus opettajien tekijänoikeuksista. Vaikka jakaminen perustuisikin vapaaehtoisuuteen, voi se OAJ:n mukaan ennen pitkää johtaa käytäntöön, että kaikkien opettajien pitäisi jakaa materiaaliaan avoimesti ja ilmaiseksi.

Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö opettajien tuottama materiaali olla avoimesti verkossa, jossa kaikki voisivat sitä käyttää tai tarkastella?

Lue lisää aiheesta Anne Ronkaan (siirryt toiseen palveluun) tai Vesa Linja-Ahon (siirryt toiseen palveluun) blogeista.