Kuppa tekee comebackin

Kuppatapausten määrä on kasvussa maailmalla. Matkailijoita kehotetaankin välttämään suojaamatonta seksiä. Tautitapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 200.

Helsingissä syfilis eli kuppa riehui vakavimmillaan 100 vuotta sitten. Tiedot taudin vaiheista Suomessa on julkistettu tiistaina ilmestyneessä Kuppa-kirjassa.

Eurooppaan tauti rantautui meren takaa tuliaisina noin 500 vuotta sitten. Suomeen se saapui 150 vuoden viiveellä. Kuppa-kirjan kirjoittaja, professori Oiva Turpeinen osaa kertoa, että taudin tullessa se iski ja lujaa.

- Helsinki kasvoi silloin tavattoman nopeasti. Kuppa levisi samaan tahtiin ja kaupunkiin tuli yhä enemmän taudin kantajia.

Kuppa levisi kulovalkean tavoin ennen kaikkea taiteilijapiireissä.

Se tavallaan kuului asiaan, että taiteilija oli kuppainen

Oiva Turpeinen

- Se tavallaan kuului asiaan, että taiteilija oli kuppainen, Turpeinen kertoo.

Kupan hoito vei hautaan

Nopeasti kasvavalla kaupunkiseudulla syfilis saatiin kuriin vasta, kun keksittiin tautiin tepsivä penisilliini-hoito. Aikaisemmin kupan hoito saattoi saattaa tautisen jopa lopulliseen lepoon.

- Ennen penisilliini-hoitoja käytettiin hyvin vaarallisia hoitoja. Potilailta lähti henki ihan hoidon takia, vaikka tauti sinänsä ei olisi ollut vaarallinen, kertoo HYKSin sukupuolitautien poliklinikan ylilääkäri Eija Hiltunen-Back.

Vielä 40-luvulla tautitapauksia kirjattiin kymmeniätuhansia vuosittain. Tauti johti yleensä kuolemaan vasta noin 15-30 vuoden jälkeen sairastumisesta.

Kupalle kelpaa kuka tahansa

Kuppa ei katso tarttuessaan ikää, sukupuolta eikä kukkaron paksuutta. Sen on aikanaan saattanut saada niin kerjäläinen kuin ylhäistökin. Samat tosiasiat ovat voimassa edelleen.

Raskaana olevat naiset seulotaan kupan osalta yhä edelleenkin.

Eija Hiltunen-Back

- Raskaana olevat naiset seulotaan kupan osalta yhä edelleenkin. Se on erittäin tärkeää ja sen avulla me pystymme ehkäisemään mahdollisia synnynnäisiä kuppatapauksia. Juuri ne ovat lisääntyneet huomattavasti muualla maailmalla, Hiltunen-Back summaa.

Häveliäisyys sai kustantajan panttaamaan julkaisua

Kustantaja panttasi kirjan painamista pitkään. Kai Linnilää askarruttaa vieläkin löytääkö kirja sittenkään ostavan yleisön.

- Häveliäisyys on vielä, huolimatta nykyajasta, sen verran suuri, että kyllä melko moni on sanonut, onko se varmaan oikea kirja julkaistavaksi.

Joka tapauksessa tautiteoksen julkistaminen osuu oivaan saumaan, sillä sitkeähenkinen kuppa nostaa jälleen päätään.

Tauti leviää erityisesti Kiinassa ja Yhdysvalloissa sekä vapaamieliseksi mainostetussa Tanskassa.