Meteorologit syrjäyttämässä sammakkoprofessorit

Ilmatieteen laitos suunnittelee kausiennusteiden julkaisemista. Kuukausi- tai vielä pidempien sääennusteiden tarve on kasvanut ja laitos tutkii nyt mahdollisuutta julkaista omia ennusteita yhteistyössä Britannian ja Saksan ilmatieteen laitosten kanssa. Pitkän ajan ennusteita saataisiin lähivuosina.

Kotimaa
Mielakka odottaa lumetusta
Mielakassa odotellaan reilumpia pakkasia lumetukselleYLE / Raine Martikainen

Ilmatieteen laitos on tähän asti ollut haluton kertomaan näkemyksiään vähänkään pidemmän ajan säästä. Luotettava kausiennustaminen on vaikeaa, niin sanottuja virallisia ennusteita on annettu vain seuraavan viiden vuorokauden päähän. Ilmatieteen laitoksella ollaan nyt lämpiämässä aiheelle.

- Kuukausi- tai vuodenaikaennusteet ovat vähän viihteellisiä. Ne eivät perustu hyviin arvioihin. Pyrimme siihen, että meillä on jossain määrin käyttökelpoisia kuukausi- ja vuodenaikaisennusteita käytettävissä lähivuosina, ennustaa pääjohtaja Petteri Taalas Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitos on sopinut yhteistyöstä sekä Britannian että Saksan ilmatieteen laitosten kanssa. Molemmat ovat tehneet kausiennusteita jo jonkin aikaa. Myös Ilmatieteen laitos on tehnyt omia ennusteita nettisivuilleen normaalia vajaata viikkoa pidemmälle, mutta ennuste ei ole tarpeeksi luotettava, eikä laitos suosittele niitä.

Moni ala hyötyy ennusteista

Pidemmän ajan sääennusteille on kova kysyntä muun muassa matkailuyrittäjillä ja liikenteessä. Myös teollisuus ja kauppa ovat toivoneet ennusteita muun muassa kylmästä tai lumisesta talvesta. Esimerkiksi Afrikan eri alueilla suunnitellaan ennusteiden perusteella sitä mitä ja miten kannattaa viljellä.

Suomen sään ennustaminen kuukauden päähän tai vielä siitä pidemmälle on vaikeaa.

Suomen sään ennustaminen on kaikkein vaativinta maailmassa.

Petteri Taalas

- Suomi on liikkuvien matalapaineiden reiteillä. Vaihtelevan sään takia Suomen sään ennustaminen on kaikkein vaativinta maailmassa, suhteuttaa pääjohtaja Taalas.

Lupauksia Jumalan sanasta ei anneta

Ilmatieteen laitoksen tavoitteena on lisätä säästä kertomisen luotettavuutta. Laitoksella on käytössä mallintamiseen supertietokone ja yhteistyön lisäksi huippuosaamista muun muassa ilmakehätutkimuksessa.

- Olen optimisti, että saamme lähivuosina käyttökelpoisimpia sääennusteita. Mitään Jumalan sanaa ne eivät tule olemaan, vaan pystymme paremmin ennustamaan eri säätilojen todennäköisyyksiä, arvelee pääjohtaja Petteri Taalas.

Tästä huolimatta Taalas uskoo, että muun muassa television sääennustuksissa nähdään myös pidemmälle ulottuvia arvioita. Kyse voi olla ennusteesta, jossa annetaan talven tai kesän ennuste tietyllä todennäköisyydellä, vähän samaan tapaan kuin nyt käytetään merisään yhteydessä.

Pidemmän ajan ennusteissa joudutaan huomioimaan uusina tekijöinä muun muassa Arktisen alueen jääpeitteisyyden väheneminen ja merivirtojen vaihtelevuus.