Niinistö otti tiukan linjan - armahti yhden tuomitun

Presidentin armahdusten määrä romahti viime vuonna. Sauli Niinistö armahti yhden tuomitun.

Kotimaa

(Saat kuvat suuremmiksi klikkaamalla niitä)

Presidentin myöntämät armahdukset 2000-luvulla rangaistustyypeittäin.
Stina Tuominen/ Yle Uutisgrafiikka

Presidentti Sauli Niinistö toteutti viime vuonna ennakoimaansa tiukkaa linjaa armahduksissa. Tarja Halosen kausilla armahduksen sai keskimäärin 22 tuomittua vuodessa. Sauli Niinistö armahti ensimmäisenä presidenttivuonnaan vain yhden henkilön.

Ylen Silminnäkijä-ohjelma analysoi 2000-luvun armahdukset. Aineisto osoittaa, että suurin ryhmä armahdettuja ovat lyhyitä vankeustuomioita saaneet. Toiseksi suurin ryhmä ovat sakkoihin ja menettämisseuraamuksiin tuomitut.

Elinkautisvankien armahtamisessa Tarja Halonen noudatti selvästi edeltäjiään tiukempaa linjaa. Elinkautisvangin armahdus on merkinnyt vangin päästämistä ehdonalaiseen vapauteen yleensä kolmen vuoden koetusajoin.

Armahdus merkitsee rangaistuksen lievenemistä

Armahdus on merkinnyt 2000-luvulla enimmäkseen rangaistuksen lieventämistä. Täysiä armahduksia on ollut 2000-luvulla vain 15, kun armahduspäätöksiä on yhteensä ollut 270. Täysi armahdus on koskenut pääasiassa totaalikieltäytyjiä.

Muissa armahduksissa on muutettu esimerkiksi ehdoton vankeusrangaistus ehdolliseksi tai yhdyskuntapalveluksi. Sakkojen ja menettämisseuraamusten osalta armahdus on tarkoittanut niiden kohtuullistamista tai poistamista kokonaan.

Haetut ja hyväksytyt armehdukset 2000-luvulla.
Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

Armahdusanomusten määrä putosi noin puoleen 2000-luvun alusta vuoden 2012 loppuun. Viimeisin Halosen armahdus astui voimaan viime vuoden alussa.

Armahduksen sai keskimäärin 22 henkilöä vuodessa. Anomuksissa vedotaan mm. inhimillisiin seikkoihin sekä elämäntilanteen ja elämäntapojen muuttumiseen – esimerkiksi huumevieroituksen tai sairauden takia.

Vuodesta 2007 lähtien elinkautisvankien vapauttamiset on käsitelty Helsingin hovioikeudessa, joka on vapauttanut ehdonalaiseen 33 vankia. Myös presidentti voi edelleen armahtaa elinkautisvankeja.

Armahdusanomusten määrän laskuun ovat vaikuttaneet lakimuutokset, jotka koskevat elinkautisvankien vapauttamista, sakkojen muuntorangaistuskäytäntöä ja valvottua koevapautta.

Presidentti poikkesi KKO:n kannasta

Presidentin 2000-luvulla myöntämät armahdukset ja KKO:n kanta niihin.
Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti jo presidentinvaalikampanjassaan suhtautuvansa pidättyvästi armahdusoikeuden käyttöön.

Hän ilmoitti ainoana ehdokkaana Helsingin Sanomien vaalikoneessa, että presidentin armahdusoikeus on vanhanaikainen ja sen voisi lopettaa. Hän totesi, että presidentti nojautuu joka tapauksessa korkeimman oikeuden lausuntoon, joten vankien armahdukset voisi siirtää oikeudelle kokonaan.

Jos ratkaisut olisi 2000-luvulla tehnyt korkein oikeus, yhteensä 43 armahdusta olisi jäänyt toteutumatta. 30 henkilöä olisi puolestaan saanut anomansa armahduksen. Presidentillä on oikeus poiketa korkeimman oikeuden lausunnosta. 2000-luvulla näin tapahtui yhteensä 73 kertaa.

Vastoin KKO:n kantaa armahdetut ovat mm. totaalikieltäytyjiä. KKO:n puoltamat, mutta presidentin epäämät armahdukset koskivat mm. elinkautisvankeja.

2000-luvulla myönnetyt armahdukset rikostyypeittäin
Stina Tuominen/ Yle Uutisgrafiikka

Armahdettujen yleisimmät rikostyypit ovat olleet väkivalta- ja huumausainerikokset. Tarja Halosen kaudella totaalikieltäytyjien määrä armahdetuista nousi selvästi aiemmasta. Vaikka totaalikieltäytyjien armahdukset ovat nousseet julkisessa keskustelussa esille, suurin osa heistä suorittaa rangaistuksensa kokonaan.

Vireillä on totaalikieltäytyjien rangaistuskäytännön muutos, jonka mukaan he voisivat suorittaa tuomionsa ns. pantarangaistuksena. Tämä tullee laskemaan myös armahdusanomusten määrää.

Armahdusoikeus on vanha hallitsijan oikeus. Presidentti ei perustele armahduksia.

Silminnäkijä: Armahdetut TV2 to 17.1. klo 20.00

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.