Poron loiset sairastuttavat lapsia Pohjois-Norjassa

Hammerfestin sairalaassa on hoidettu 15 lasta, jotka ovat saaneet eriasteisia tulehdusoireita poron loisesta eli kurmusta. Lapset ovat ilmeisesti saaneet tartunnan luonnossa liikkuessaan paarman laskettua munansa lasten hiuksiin tai kulmakarvoihin. Ihon alla munasta tulee toukka, joka voi liikkua kohti silmää ja pahimmillaan johtaa sokeutumiseen.

Ulkomaat
Vastasyntynyt, vuoronkauden vanha poronvasa
Porot vasovat keväthangille. Ennen kesää loisista ei ole haittaa.Yle / Johanna Sarjas

Viimeisimmät lasten saamat tartunnat on havaittu viime päivinä, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Pohjois-Norjassa hoidetut lapset ovat saaneet lääkitystä ja ovat paranemassa. Porossa kurmupaarma munii poron karvoihin ja munan kehittyessä toukaksi, se liikkuu ihon alla hakeutuen kohti selkää.

Suomessa ei ole havaittu kurmutartuntoja ihmisillä. Porotutkija Mauri Nieminen Riista - ja kalatalouden tutkimuslaitokselta kertoo, että muutama vuosi sitten todettiin muutama tartunta Ruotsissa ja Norjassa.

- Silloinkin kurmupaarma oli tartuttanut lapsia. Ilmeisesti lapsilla on heikompi vastustuskyky ja kollegat Pohjois-Norjassa väläyttävät myös ilmastonmuutosta mahdollisena syynä lisääntyneisiin tapauksiin.

Yksiselitteistä syytä tartuntoihin ei vielä tiedetä, mutta Norjassa asiaa tutkitaan. On huomattu että tartunnan saaneet lapset ovat olleet kesällä kevyissä vaatteissä, joten paarman on ollut helpompi hakeutua hiuksiin tai kulmakarvoihin.

- Tutkimuksissa on havaittu, että porot voivat kehittää vastustuskykyä loistartuntoja vastaan ja ehkäpä pitkään porojen kanssa töitä tehneet ihmiset ovat vastustuskykyisempiä loisia vastaan, pohtii Mauri Nieminen.

Suomessa vasoille annetaan loislääkitystä, mutta kurmupaarmaa esiintyy silti yleisesti. Se ei ole porolle vaarallinen, mutta toukka tekee hengitysreikiä nahkaan.

Loinen ei tartu porosta ihmiseen

Tartunnan voi saada vain kurmupaarmasta kertoo porotutkija Mauri Nieminen.

- Se ei tartu ihmisestä ihmiseen eikä porosta poroon. Loisen voi tartuttaa vain kurmupaarma.

On mysteeri miksi tapauksia on löydetty vain Ruotsissa ja Norjassa. Paarmojen levinneisyys on samankaltainen kaikissa kolmessa maassa, mutta porojen loislääkitys on laajinta Suomen poronhoitoalueella.