Uinuvat eläimet matkasivat New Yorkiin

Alaveteliläinen suunnittelija Anniina Isokangas vahvistaa asemiaan kansainvälisillä markkinoilla. Muun muassa pehmoleluja ja pussukoita tekevä PaaPii Design on mukana konseptimyymälä Palonin valikoimassa New Yorkin muotiviikoilla.

New Yorkin muotiviikko
Kuvassa PaaPii Designin tuotteista oranssi-keltainen helistin ja puna-valkoinen kettu.
Kalle Niskala / Yle
PaaPii Designin Anniina Isokangas näkyy pehmolelujensa takaa.

Vielä pari vuotta sitten paapivat pöllöt ja bambit olivat osa Anniina Isokankaan rakasta harrastusta. Oman yrityksen perustamisen jälkeen ura on urjennut vauhdikkaasti. Kauppa käy niin verkossa kuin jälleenmyyjien liikkeissä.

- Kyllä tämä tie harrastelijasta ammattilaiseksi on ollut yllätyksiä täynnä. Aloittaessa minulla ei ollut muuta kuin voimakas tahto tehdä tätä työtä, Isokangas muistelee.

Suurin osa asiakkaista on suomalaisia, mutta tuotteille on muutamia jälleenmyyjiä myös Euroopassa. Nyt kutsu kävi Atlantin toiselle puolelle.

- On tietysti hienoa, että minut noteerataan ja pääsen näyttämään ammatillista osaamistani. En osaa kuitenkaan vielä sanoa, mitä tämä mahtaa tuoda tulleessaan.

Kysyntä on kasvanut viime vuosina sen verran, että avuksi on tullut kaksi ompelijaa ja muutamia harjoittelijoita. Myös työympäristö on muuttunut. Enää Isokankaan ei tarvitse leikata ja painaa kangasta omalla keittiönpöydällään. Nykyinen työhuone löytyy Kokkolasta.

Eläimet satumaasta

Tekstiilituotteiden lisäksi valikoimassa on kortteja ja julisteita. Isokankaan kuoseja nähdään myös eri yritysten lastenvaatteissa. Kirjavat tuotteet ovat syntyneet lasten ja oman lapsuuden innoittamana. Tavoitteena on yhdistellä satumaailmaa ja todellisuutta.

- Tuotteet ovat iloisia, värikkäitä ja graafisia. Olen ammentanut ideoita aikaisemmilta vuosikymmeniltä. Tuotteissa yhdistyvätkin mennyt ja nykyisyys. Ensimmäinen suunnittelemani eläinhahmo oli pöllö. Se on ollut minulle aina ikään kuin "oma eläin", Isokangas kertoo.

Inspiraatio syttyy usein vapaa-ajalla. Idea on saattanut muhia suunnittelijan päässä jo kuukausia ennen kuin hän ryhtyy luonnostelemaan hahmoja tietokoneellaan.

- Esimerkiksi pupu-kuosi syntyi kävelylenkillä. Idea kehittyi päässäni nopeasti eikä sitä tarvinnut kauan miettiä. Kyisestä kuosista tuli muuten PaaPiin ensimmäinen omaan tuotantoon mennyt metrikangas.

Isokankaan mukaan parasta työssä on lapsilta saatu palaute.

- On ihana kuulla, jos jostakin lelusta on tullut lapselle todella tärkeä.