1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isännöitsijä kavalsi remonttirahansa asuntoyhtiöiltä

Lahdessa useita asuntoyhtiöitä ja suurta lääkäriyhtiötä isännöinnyt mies maksatti asuntonsa remontit asiakkaidensa pussista. 55-vuotiaan miehen kavaltama summa on lähes 100 000 euroa.

Isännöintifirman palveluksessa olleen miehen onnistui noin vuoden aikana väärentää erilaisia remonttilaskuja ja ohjata ne isännöimiensä asiakkaiden maksettavaksi. Laskut koskivat muun muasa miehen asunnon kunnostusta, sähkötöitä, lasitusta ja kodinkoneita.

Isännöitsijän hoteissa oli liki 20 asiakasta, joille hän oli ohjannut perusteettomia laskuja.

Laskutukset olivat alkaneet maaliskuussa 2011 ja toiminta jatkui viime vuoden helmikuuhun. Silloin isännöitsijän työnantajan kirjanpitäjä huomasi epäilyttävän laskun. Tässä vaiheessa isännöitsijä yritti peitellä 19 000 euron venelaskua.

Isännöitsijä sai potkut. Hän myönsi syytteet, mutta selitti tekoaan heikentyneellä taloustilanteella ja työuupumuksella.

Oikeus katsoi, että isännöitsijän laskujen väärentäminen osoitti rikokselta suurempaa suunnitelmallisuutta kuin jos hänellä olisi ollut asiakastileihin suora käyttöoikeus.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi isännöitsijän törkeästä kavalluksesta ja väärennyksestä puoleksitoista vuodeksi vankeuteen. Vankeusrangaistus on ehdollinen ja sen oheen käräjäoikeus määräsi 70 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Mies aiheutti laskutempuillaan liki 100 000 euron vahingot. Hän on maksanut vahinkoja takaisin.