Suomi-konepistooli lavalla Lahdessa

Suomi-konepistooli ja asesuunnittelija Aimo Lahti ovat Lahden kaupunginteatterin uuden näytelmän aiheena. Taru Mäkelän ohjaama ja Jari Nissisen kirjoittama esitys kuvaa nuoren asesuunnittelijan ponnisteluja saadakseen mullistavan aseensa tuotantoon.

kulttuuri
Suomi-konepistooli-näytelmän mainosjuliste.
Suomi-konepistooli-näytelmän mainosjuliste.Lahden kaupunginteatteri

Legendaarisen asesuunnittelija Aimo Lahden elämää ja työtä kuvaava näytelmä, Suomi-konepistooli, on aloittanut Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa. Useita erityyppisiä aseita suunnitelleen Lahden kuuluisin luomus on Suomi-konepistooli. Aimo Lahti oli kouluja käymätön nero, jonka ristiriitainen luonne aiheutti kipinöitä muuallakin kuin konepistoolin sorvaamisessa.

Kävin Lahdessa seuraamassa näytelmän harjoituksia ja keskustelin näytelmän kirjoittajan, Jari Nissisen kanssa. Nissisellä on myös rooli näyttelijänä Suomi-konepistooli -näytelmässä.

Florida

Pari vuotta sitten Jari Nissinen pysähtyi Miamissa pienen panttilainaamoliikkeen eteen, tutki näyteikkunaa ja päätti käväistä sisällä. Pawnshopin valikoimassa oli runsaasti aseita. Nissinen jutteli hetken liikkeenpitäjän kanssa ja tuli kysyneeksi häneltä:

- Tiedättekö kuka oli Aimo Lahti?

- Tietenkin tiedän. Oikein hyvin. Aimo Lahti oli suomalainen asesuunnittelija

Ei tarvinnut keksiä mitään

Nissinen kertoo saaneensa käsikirjoituksen tehdäkseen tilaustyönä. Ohjaaja Taru Mäkelä oli muutama vuosi sitten kysynyt, olisiko Nissinen halukas kirjoittamaan näytelmän Aimo Lahdesta ja Suomi-konepistoolista.

- Tunsin kyllä... tuotteen, mutta en miestä sen takana. Tutustuin lähdemateriaaliin ja sieltä löytyi hyvin mielenkiintoinen maailma ja henkilö. Aimo Lahdella oli uskomaton elämä. Ryhdyin kirjoittamaan näytelmää ja huomasin, että minun ei tarvinnut keksiä siihen yhtään mitään.

Jori Halttunen, Jari Nissinen ja Laura Huhtamaa Suomi-konepistooli-näytelmässä.
Jori Halttunen, Jari Nissinen ja Laura Huhtamaa Suomi-konepistooli-näytelmässä.Lahden kaupunginteatteri

Toveri komentaja Gröndahl Kremlissä

Keskusteluni käsikirjoittaja Nissisen kanssa juontuu aina Moskovaan asti. Muistelimme, kuinka huhtikuussa 1940 Stalin kutsui sotilasjohtajia Kremliin. Oli Talvisodan debriefingin ja toverillisten kehityskeskustelujen aika. Toisena seminaaripäivänä adjutantti löi kokouspöytään sotasaalisaseen, Suomi-konepistoolin. Stalin sanoi:

- Suomalaisilla oli näitä. Miksei meillä ole näitä?

Kokouksessa oli myös suomalaissyntyinen neuvostoupseeri, Wladimir Gröndahl, joka kommentoi asetta:

- Yhdellä tällaisella aseella varustettu suomalainen taisteli kuin ryhmällinen meitä.

Kokous päätti aloittaa vastaavanlaisen aseen laajamittaisen tuotannon.

Amerikkaan? 

Nissinen kertoo Aimo Lahden maailmanmaineen laajuudesta. Asesuunnittelijaa yritettiin ostaa myös Yhdysvaltoihin, aseteollisuuden palvelukseen suurella rahalla.

- Aimo Lahti sai sellaisen tarjouksen, että allekirjoitus tähän ja tilillänne on huomenna kolme miljoonaa markkaa. Asemyynnistä saatte viisi prosenttia. Mutta hän jäi Suomeen.

Nissinen pitää Suomi-konepistoolia Talvisodan yhtenä ratkaisevana tekijänä.

- Vaikka asetta saatiin teollisuuden jarruttelun vuoksi käyttöön vain neljätuhatta kappaletta, oli sen vaikutus sodankulkuun suuri. On mahdollista että ilman Suomi-konepistoolia ei Talvisodan ihme olisi toteutunut.

Eeva-Kirsti Komulainen, Kaisa Leppänen, Tapio Aarre-Ahtio ja Mikko Jurkka Suomi-konepistooli-näytelmässä.
Eeva-Kirsti Komulainen, Kaisa Leppänen, Tapio Aarre-Ahtio ja Mikko Jurkka Suomi-konepistooli-näytelmässä.Lahden kaupunginteatteri

Krokotiili Gena

Vuosia sitten ystäväni Gennadi, Puna-armeijan maahanlaskujoukkojen majuri (evp.), vieraili vaimonsa kanssa kotonamme ensimmäistä kertaa. Olohuoneeseen astuessaan Krokotiili Gena, kuten me häntä kutsumme (suositun neuvostoliittolaisen animaatiohahmon mukaan), pysähtyi tuijottamaan kirjahyllymme kulmasta hihnassa roikkuvaa Suomi-konepistoolia. Gena ilahtui, sanoen:

- Meillä oli aikanaan samanlainen ase. Mutta lyhyemmällä piipulla.

Toveri majuria täytyi sitten hieman valistaa.