1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolmenkympin sääntö ei koske veikkauspelejä, alaikäinen saa pitää voittonsa

Veikkauksen pelit on kielletty alle 18-vuotiailta mutta alaikäinen voi kuitenkin lunastaa voiton. Voiton lunastustilanteessa ei voida tietää, että alaikäinen on itse ostanut pelikupongin.

Kuva: Veikkaus Oy

Tämän vuoden alusta lähtien on kaupoissa ja kioskeissa noudatettu Päivittäistavarakauppa ry:n suositusta,  jonka mukaan 30-vuotiaan tai sitä nuoremmalta näyttävän on todistettava ikänsä, jos ostoksina on olutta tai tupakkaa. 

Rahapelien myynti ja peluu on myös kielletty alaikäisiltä.  Henkilöllisyystodistusten näyttöpyyntö ei ole kutenkaan sama kuin tupakan ja oluen oston yhteydessä.

- Veikkauksen ja ylipäätään kaikkien  rahapelien pelaamiseen on 18 vuoden ikäraja. Veikkauksen peleissä ohjeistus on,  että paperit tulisi kysyä, jos asiakas näyttää alle 23-vuotiaalta,  selventää tiedottaja Tuomas Dahlroos Veikkauksesta.

K18-kieltoa testataan pistokokein

K18-kielto koskee pelaamista sekä myyntipaikkoja että nettipelaamista.

- Veikkauksen nettipalvelussa pelitilin voi perustaa vain täysikäinen henkilö,  jolla on kotipaikka Suomessa. Kotipaikka ja ikä varmistetaan väestörekisterikeskuksen kautta.

Koulutustiliaisuuksissaan myyjille Veikkaus tähdentää sitä,  että K18-ikärajaa noudatetaan.

- Teemme myös satunnaisesti pistokokeita jonkin verran ja katsomme miten ikävalvonta toimii myyntipaikoissa.

Alaikäinen saa pitää voittonsa

Entä jos kaikesta kontrollista huolimatta alle 18-vuotias on saanut jätettyä Veikkauksen pelikupongin ja voittaa sillä?

- Tässähän on sellainen tilanne,  että voiton lunastustilanteessa on käytännössä mahdotonta todistaa sitä, miten peli on ostettu.  Mutta on hyvä muistaa myös sekin, että alaikäinenhän voi saada myös lahjaksi pelin. Esimerkiksi vanhemmat tai isovanhemmat voivat antaa syntymäpäivälahjaksi arvan tai lottorivin ja se on ihan ok.  Alaikäinen on kuitenkin oikeutettu lunastamaan itse voitot 200 euroon asti ja tätä suuremmat voitot pitää lunastaa huoltajan läsnäollessa,  sanoo Veikkauksen tiedottaja Tuomas Dahlroos.

Eli alaikäinen saa voittonsa?

- Kyllä se näin on.  Emmehän voi tietää sitä,  että hän on pelikupongin nimenomaan itse ostanut. Pelitosite on tavallaan haltija-asiakirja,  jonka pelaaja saa.  Lunastustilanteessa ei voi tietää onko se saatu lahjaksi vai mitä kautta.  Eli periaatteesa se on juuri näin,  että alaikäinen voi lunastaa voiton,  koska siihen ei ole mitään estettä.