Rakentamisen laatupuutteista pyritään eroon

Laajan kyselyn mukaan rakentamisen laatua heikentävät kiire, huono suunnittelu ja heikko johtaminen. Rakennusteollisuuden käynnistämässä hankkeessa laatuasiat nostetaan kaikkien rakentamisen osapuolten ja tekijöiden huomion kohteeksi.

Kotimaa
Rakennusmiehiä töissä
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Rakentamisen laadusta on riittänyt puhetta pitkään. Arvostelu on ollut välillä kovaakin ja syystä.

Nyt Rakennusteollisuus ry on ryhtynyt pesemään laatumielikuvaa haastamalla kaikki alan toimijat yhteisiin talkoisiin mukaan. Turnee käynnistyi keskiviikkona Kuopiossa, jossa paremman laadun reseptejä tarjoiltiin sadalle alan toimijalle.

- Olemme kehittäneet laatumittarin, jossa työmaalla seurataan eri työvaiheiden etenemistä ja tarkistetaan onko ne tehty oikein, vai onko jotain puutteita. Sitä kautta pyritään jatkuvaan laadun parantamiseen, kertoo rakentamisen laadusta vastaava johtaja Jukka Pekkanen Rakennusteollisuus ry:stä.

- Tyypilliset puutteet ovat valitettavasti hyvinkin yksinkertaisia asioita. On pintavirheitä, vesikaadot kylpyhuoneessa on tehty väärin ja niin edelleen, Pekkanen luettelee.

Rakentamisessa vikoja on paljon myös pintaa syvemmällä, muistuttaa toiminnanjohtaja Tuula Råman Rakentamisen Laatu RALA ry:stä.

Tyypilliset puutteet ovat valitettavasti hyvinkin yksinkertaisia asioita.

Jukka Pekkanen

- Loppukäyttäjän valitukset usein kohdistuvat siihen, mitä he näkevät. Kuitenkin jos peittyvissä rakenteissa on ongelmia, virheet niissä paljastuvat paljon myöhemmin ja ne ovat paljon vakavampia, Råman sanoo.

Kiire, huono suunnittelu ja huono johtaminen suurimmat syyt

Rakentamisen laadun ongelmia on selvitetty laajalla verkkokyselyllä yli tuhannelle rakennusalan toimijalle.

Tyypillisiksi syiksi laatuongelmiin kyselyssä koettiin rakennushankkeisiin usein turhaankin leivottu kiire, huono tuote- ja tuotannonsuunnittelu sekä heikko työmaan johtaminen.

Nyt uusia hyväksi havaittuja laadunparantamiskäytäntöjä on muutamassa pilottikohteessa jo kokeiltu hyvin tuloksin ja ne viedään käytäntöön jokaiselle Rakennusteollisuus ry.n jäsenurakoitsijan työmaalle.

Tuoreita rakentamisen laatumittareita Rakennusteollisuus ry:lle laatinut rakennusinsinööri Kimmo Anttonen korostaa, että loppujen lopuksi rakentamisen laatu on kokonaisuus.

- Yksittäistä olennaista asiaa on vaikea nostaa esiin. Rakentamisen laatu syntyy rakennuttajan, urakoitsijan ja työnteijöiden yhteistyönä.

Kun jokainen osapuoli tekee kaiken voitavansa, niin silloin tässä onnistutaan.

Pentti Leskinen

Konkari: "Kaikki lähtee suunnittelusta"

Laatumittarit ovat jo arkipäivää muun muassa Kuopion teatteritalon laajennus- ja uudisrakennustyömaalla. Kohde on varsin vaativa ja rakennustyön aikana on ollut pakko sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Työmaan vastaava mestari Pentti Leskinen kiteyttää hyvän laadun tekijät oman pitkän kokemuksensa perusteella näin:

- Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta. Korostan lisäksi yhteistyön merkitystä. Kun jokainen osapuoli tekee kaiken voitavansa, niin silloin tässä onnistutaan.