Pohjolan Pariisi kutsuu elokuviin

Tromssan kansainväliset elokuvajuhlat kokoavat elokuvan ystävät Pohjois-Norjaan 23. kerran. Suomalaisten nuorten ohjaajien taholta tarjolla on ainakin modernia Lappi-eksotiikkaa.

kulttuuri
Raketteja Tromssan taivaalla.
Ilkka Jaakola vaihtoi vuotta Tromssassa, Pohjois-Norjassa, missä lamasta ei näkynyt merkkiäkään: öljyrahaa riittää, eikä raketeissakaan pihistelty. Ilkka Jaakola

Viikon aikana Tromssassa nähdään teoksia musiikkivideoista kokoillan elokuviin ja maailman kuulujen ohjaajien leffoista omakustanneprojekteihin. Elokuvajuhlien seminaareissa muistetaan muun muassa Peter von Baghin elämäntyötä. Festivaaleilla esitetään myös Baghin elokuvat juoksijalegenda Paavo Nurmesta ja laulaja Olavi Virrasta.

Suomalaisille katsojille kiinnostavia saattavat olla myös Mika Ronkaisen uusi ruotsinsuomalaisista kertova elokuva Laulu koti-ikävästä sekä perjantai-iltana ohjelmassa oleva Suuri Sävelparaati, jossa yleisö pääsee laulamaan karaokena suuria suomalaisia iskelmäklassikkoja.

Pohjoisen uudet tekijät esillä

Films From the North-sarjat esittelevät pohjoismaista elokuvaa. Rovaniemeläisen Arttu Niemisen teos Things Fold Into Themselves valittiin perjantain musiikkivideonäytökseen.

- Se oli aluksi musavideo rovaniemeläiselle artistille. Myöhemmin huomasin, että sillä saattaisi olla mahdollisuuksia myös kokeellisen lyhytelokuvan sarjoissa. Uskon, että tällainen korpiromanttinen pläjäys uppoaa maailmalla, Nieminen pohtii.

Kaltio pulppusi mystisesti ja sen taika sai minut heti valtaansa.

Ohjaaja Arttu Nieminen

Lyhytelokuva on koostettu Lapin maisemissa taltioiduista valokuvista ja videoista. Ohjaajan mukaan teos ammentaa uudenlaisesta, modernista Lappi-eksotiikasta. Kaikki sai alkunsa viime juhannuksena Inarin Muddusjärvellä.

- Näin siellä ensimmäistä kertaa kaltion kirkkaan lammen pohjassa. Sieltä se pulppusi mystisesti ja sen taika sai minut heti valtaansa. Kuvasin kaltiota useamman tunnin, enkä silloin arvannut, että siitä tulisi tällaisen videon kantava teema.

Lapin yliopistossa opiskelevan Arttu Niemisen Things Fold Into Themselves on valittu kotimaista lyhytelokuvaa esittelevälle DVD:lle.