Vanhusten arjen avuksi on koulutettu jo 350 hoiva-avustajaa

Hoitoalan ammattijärjestöjen vastustama hoiva-avustajakoulutus on osoittautunut suosituksi. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hoiva-avustajien koulutuksesta tulee pysyvää.

Kotimaa

Työ- ja elinkeinoministeriö pitää hoiva-avustajien koulutusta onnistuneena avauksena. Noin vuoden mittaiseen työvoimapoliittiseen koulutukseen on keväästä 2011 lähtien hakenut 1 700 henkilöä, joista koulutukseen on voitu ottaa noin 350.

Hoiva-avustajia on koulutettu seitsemän ELY-keskuksen alueella. Työ- ja elinkeinoministeriön kehitysjohtaja Ulla-Maija Laihon mukaan koulutukseen on tullut henkilöitä, joille koulutuksen ennakoitiin sopivan, 40-50-vuotiaita työttömäksi jääneitä hoivatyöstä kiinnostuneita alanvaihtajia.

Avustaja ei pistele insuliinia

Nokialainen Marja Tavisalo valmistui kymmenen kuukauden hoiva-avustajakoulutuksesta viime elokuussa. Toimistotöitä aiemmin tehnyt merkonomi kiinnostui vanhustenhuollosta saateltuaan isäänsä sairaalassa tämän viimeiset kolme kuukautta. Nyt Tavisalo työskentelee sijaisena Nokian kaupungin kotipalvelussa. Hän kertoo, miten hänen työnsä eroaa lähihoitajan työstä:

- Lääkedosettien jakoja me emme tee, emmekä insuliinien pistämisiä, mutta muuten vanhuksia avustamme.

Hoiva-avustajakoulutuksessa suoritetaan osia lähihoitajaopinnoista. Marja Tavisalo perustelee, miksei hän suorittanut koko tutkintoa:

- No minulla on ikää sen verran paljon, että tämä oli nopein reitti päästä tähän työhön.

Marja Tavisalo on viihtynyt vanhusten kotipalvelussa hyvin.

- Vanhukset on niin ihania. Toivon, että pystyn antamaan heille, mutta he antaa myös minulle todella paljon.

Töitä on löytynyt

Työ- ja elinkeinoministeriön kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho on kuullut ELY-keskuksilta, että hoiva-avustajat ovat työllistyneet hyvin ainakin sijaisiksi, monesti harjoittelupaikkoihinsa. Sekä julkiset että yksityiset työnantajat ovat olleet kiinnostuneita. Kokemuksia tutkitaan tarkemmin tämän kevään aikana.

Myös viranomaispäätökset ovat Laihon mukaan parantaneet työllistymisedellytyksiä. Valvira ja aluehallintovirastot päättivät viime syksynä, että hoiva-avustajat voidaan lukea henkilöstömitoitukseen.

Koulutusta saa järjestää tarpeen mukaan

Ammattijärjestöt SuPer ja Tehy ovat vastustaneet vähemmän oppia ja vähemmän palkkaa saavien hoiva-avustajien kouluttamista. Kehitysjohtaja Laiho taas sanoo, että uusia käsiä tarvitaan etenkin arjen apuun yhä kasvavalle vanhusjoukolle, jolloin lähi- ja sairaanhoitajat voivat keskittyä koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

Laiho toivoo, että avustajareitti saisi nuoriakin kiinnostumaan vanhuspalveluista. Kehitysjohtaja Laihon mukaan jo nyt on nähtävissä, että hoiva-avustajien koulutuksesta tulee pysyvä joustava koulutusväylä. Tähänastiset koulutukset eivät ole varsinainen pilotti, vaan hoiva-avustajakoulutusta voidaan järjestää siellä, missä siihen vain on tarvetta.

Laiho uskoo, että hoiva-avustajien kouluttaminen tulee vaikuttamaan etenkin kotipalvelun ja vanhusten palvelutalojen henkilöstörakenteeseen.