Marimekko esillä Kemin taidemuseossa

Suomalaisen designin lippulaiva Marimekko on purjehtinut satamakaupunki Kemin taidemuseoon. Esillä on yhtiön tuotantoa sen perustamisajoista nykypäivään.

kulttuuri
Marimekon tuotantoa Kemin taidemuseossa.
Jarno Tiihonen / Yle

Kemin taidemuseon uusi näyttely esittelee Marimekon tuotantoa. Kankaiden ja vaatteiden lisäksi esimerkiksi astioita sisältävä Marimekkoelämää -näyttely kertaa Marimekon historian yhtiön perustamisesta lähtien.

Kemin taidemuseon intendentti Minna Korolainen-Tuhkanen luonnehtii Marimekon tuotantoa suureksi taiteeksi.

- Minun mielestäni esillä on mitä suurinta taidetta, ja ainakin upeaa väriloistoa. Täällä on on esillä tuotantoa kronologisesti ihan nykypäivään asti, esillä on myös pari Armi Ratian suunnittelemaa painokangasta, Korolainen-Tuhkanen kuvaa.

Kemissä tehtiin "nuorten nurkka"

Ympäri maailmaa kiertäneen Designmuseon näyttelyn lisäksi Kemissä on esillä nuorten suunnittelijoiden uutta tuotantoa.

- Se on meidän oma tuotantomme. Minulla oli idea, että design-näyttelyn lisäksi olisi oma osasto. Pyysimme sitten uusia suunnittelijoita, Hanna-Kaisa Korolaista ja Paavo Halosta, mukaan. Heiltä on vasta ilmestynyt uudet kankaat. Lisäksi mukana on uusi mekkosuunnittelija Noora Niinikoski. Tämä kokonaisuus on näyttelyssä yhtenä nurkkana, kertoo intendentti Minna Korolainen-Tuhkanen.

Korolainen nostaa uusimman tuotannon omaksi suosikikseen Marimekon tuotannosta.

- Minulle ykköstuotantoa ovat varsinkin nämä värikkäät kankaat, joissa on geometriaa, hän kertoo.

Ripustamisessa huomioitiin monta elementtiä

Näyttelyn ripustamisessa piti sovittaa yhteen monta asiaa.

- Näyttelyn ripustaminen tällaiseen hallitilaan on ollut aika haastavaa, koska näyttelyyn sisältyy erikokoisia kankaita ja on pitänyt muistaa kronologia ja visuaalisuus, hän kertoo.

Remontin vuoksi takaovesta

Marimekkoelämää -näyttely avautuu yleisölle perjantaina ja on avoinna 28. maaliskuuta asti. Viikolle 8 asti Kemin taidemuseoon kuljetaan takaoven kautta kulttuurikeskuksen remontin vuoksi.

Ensi sunnuntaista lähtien näyttelyyn voi perehtyä oppaan kanssa. Pääsylipun hintaan sisältyvät opastukset järjestetään joka toinen sunnuntai klo 13.00.

Lisävalaistusta aiheeseen on tilaisuus saada myös torstaina, 17.1., kun suunnittelija Hanna-Kaisa Korolainen ja kuvataiteilja Paavo Halonen kertovat työstään kulttuurikeskuksen isossa auditoriossa kello 17.15. Tilaisuus on kaikille avoin.