Homeenestoaineiden kielto ei yllättänyt asiantuntijaa

Miksi terveydelle haitalliset homeenestoaineet kielletään vasta nyt? Se on ollut elinkeinopolitiikkaa, arvioi asumisterveysliiton toiminnanjohtaja ja sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö.

Kotimaa
Hannele Rämö.
YLE / Juha-Pekka Huotari

EU kieltää kaksi yhdistettä, joita on käytetty tilojen desinfiointiin tarkoitetuissa aineissa. Ulkomailla aineita hengittäneitä ihmisiä on jopa kuollut.

Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja ja sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö myöntää, ettei kielto tullut yllätyksenä.

- Ei yllättänyt lainkaan, tämä on ollut asiantuntijoiden tiedossa jo pidemmän aikaa, että homeenestoon tarkoitetut aineet eivät ole ihmisille terveellisiä.

Silti asuntojen, koulujen ja päiväkotien desinfiointiin käytettyjä aineita kielletään vasta nyt.

Tämä on ollut asiantuntijoiden tiedossa jo pidemmän aikaa.

Hannele Rämö

- Näihin on kiinnitetty huomiota, mutta uskoisin, että se on ollut lähinnä kustannuskysymys. Se on ollut elinkeinopolitiikkaa, että näin on saanut edelleen tehdä, toteaa Hannele Rämö.

Hän lisää, että monessa tapauksissa desinfiointi olisi jopa voitu jättää tekemättä.

- Usein on niin, että huolella tehdyn homekorjauksen jälkeen ei ole enää mitään tarvetta näiden aneiden käytölle. Ja nehän ovat hyvin kalliita, Rämö muistuttaa.

Bakteerikammo näkyy siivouskaapissa

Tietoa desinfiointiaineiden sisältämistä kemikaaleista on saatavilla, jos sitä osaa etsiä.

Yksi tai kaksi hyvää yleispesuainetta riittäisi - ja jopa niin, että ne ovat turvallisia.

Hannele Rämö

- Mutta kuluttajat eivät sitä tietoa varmasti löydä. Ei heille tule mielenkään selvittää, eikä minun mielestä tarvitsekaan tulla. Sellaisten tuotteiden, joita kodin siivoukseen myydään, pitää olla turvallisia käyttää, Rämö korostaa.

Hän on myös huolissaan ihmisten lisääntyneestä bakteerikammosta, ja kehottaa jokaista käymään huolella läpi siivouskaappinsa sisällön.

- Meillähän markkinoidaan eri ainetta joka ainoalle tahralle, ja kaapeissa saattaa olla useita kymmeniä pulloja erilaisia aineita. Niin ei tarvitsisi olla. Yksi tai kaksi hyvää yleispesuainetta riittäisi - ja jopa niin, että ne ovat turvallisia, Rämö vakuuttaa.