Home tyhjensi Viialan keskustan koulun

Näkymättömän pienet mikrobit voivat autioittaa kokonaisen rakennuksen. Akaan Viialan keskustan koulu tyhjenee täysin ensi maanantaihin mennessä mikrobivaurioiden takia.

Viiala
Nainen luokassa
Päivi Solja / Yle

Viialan keskustan koulu Akaassa on rakennettu vuonna 1952. Koulussa on 430 oppilasta esikoululaisista 6-luokkalaisiin ja 60 työntekijää. Osaa heistä ovat jo pitkään vaivanneet muun muassa päänsäryt ja erilaiset hengitystieoireet.

- Esimerkiksi poskiontelotulehduksia, päänsärkyä ja väsymystä on ollut jo useamman vuoden ajan. Viiime syksy toi sitten tullessaan enemmänkin ongelmia, kertoo Viialan keskustan koulun rehtori Kaija-Leena Salovaara.

Sairastamisen laajuus havaittiin työterveyshuollossa, jossa joutui asioimaan oireilun takia 30 koulun työntekijää. Rehtorin mukaan heistä noin puolet on selkeästi altistunut sisäilmassa olleille mikrobeille ja toksiineille.

Koulun kohtalo auki

Aluehallintovirasto antoi koululle muuttoaikaa helmikuun loppuun asti, mutta koulussa päädyttiin ongelman laajuuden vuoksi pikaisempaan tyhjentämiseen.

Esimerkiksi poskiontelotulehduksia, päänsärkyä ja väsymystä on ollut jo useamman vuoden ajan.

Kaija-Leena Salovaara

- Akaan alueen koulut ovat tulleet meitä kiitettävästi vastaan. Toimimme nyt seitsemässä eri pisteessä, lähinnä ympäristön muissa kouluissa kuten Aseman koulussa ja Toijalan yhteiskoulussa.

Viialan keskustan koulu on suljettu ainakin kevätlukukauden ajan. Lopullinen aikataulu ja koulun kohtalo yleensäkin ovat vielä auki.