Taidemuseo pulpahtaa esiin autoliikkeissä

Torniolainen Aineen taidemuseo pistää pystyyn Pop up -näyttelyt autoliikkeisiin Kemissä ja Oulussa. Tempauksella paitsi korostetaan sitä, että taide kuuluu kaikille, myös houkutellaan miehiä museoon - alastomuudella.

kulttuuri
Vauhtia ja vaaroja -näyttelyn juliste
Aineen taidemuseo

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura on sitä mieltä, että taidemuseo ja kulttuuri yleensäkin kuuluvat sinne, missä ihmiset liikkuvat. Niinpä museo päätti tempaista varsin nykyaikaisesti ja viedä Pop-up -näyttelyt autoliikkeisiin Kemissä ja Oulussa.

Autoliikkeiden ja taidemuseon yllättävän yhdistelmän taustalta löytyy paitsi yksinkertainen selitys, myös ylevä tavoite. Aineen taidemuseon perustamisen taustalta löytyy Tornion kaupungin lisäksi autoliike Aine Oy, joka tänä vuonna viettää 90-vuotisjuhlaa. Niinpä taidemuseo päätti pulpahtaa esiin Aineen autoliikkeissä Kemissä ja Oulussa.

Pietilä-Juntura kertoo, että taidemuseon helmikuussa avattava perusnäyttely on Vauhtia ja vaaroja, jossa tarkastellaan autoilua ja liikkumista Pohjois-Suomessa kuvataiteen keinoin. Autoliikkeisiin viedään perinteisempää taidetta.

- Siinäpä onkin haastetta, saa nähdä miten se onnistuu. Toivotaan, että siinä samalla kun ihmiset tutkailevat autoja, niin jotain Matti Mikkolan tai Olavi Korolaisen teoksia löytyy sieltä yllättäin, Pietilä-Juntura pohtii.

Miehet museoon alastontutkielmilla

Taidemuseon Pop-up -tempauksella on taiteen esilletuomisen sekä perustajayhtiönsä juhlan kunniaksi vielä yksi tavoite: houkutella miehet museoon. Pietilä-Junturalla on hyvä käsitys siitä miten se onnistuu.

Ei voi museoissa pönäköityä ja museoitua. Täytyy olla ajan hengessä mukana.

Katriina Pietilä-Juntura

- Autojahan on aina myyty naisilla. Me mietimme myös sitä, että miten nämä tyttökalenterit voisivat olla täällä museossa, ja ne ovatkin. Mutta eivät kalentereina, vaan eroottisina alastontutkielmina. Tämä ehkä houkuttaa niitä autonostajia myös itse museoon, Pietilä-Juntura arvelee hymyillen.

Aineen taidemuseolle Pop-up -näyttely ei ole ensimmäinen tavallisuudesta poikkeava tempaus. Museossa on esimerkiksi järjestetty kakkupäiviä, joissa maistellaan erilaisia kakkuja.

- Ei voi museoissa pönäköityä ja museoitua. Täytyy olla ajan hengessä mukana, Pietilä-Juntura korostaa.